'Zatvaranje svih pogona u cijelom svijetu? To se nije dogodilo od Drugog svjetskog rata'

'Zatvaranje svih pogona u cijelom svijetu? To se nije dogodilo od Drugog svjetskog rata'

Ekonomski utjecaj pandemije koronavirusa viđen je u brojnim sektorima, od uslužnih djelatnosti poput hotelijerstva i ugostiteljstva do proizvođačkog sektora s obje strane Atlantika, što vodi do sinkroniziranog zatvaranja industrije koje, kako stručnjaci kažu, nije viđeno od 1940-ih.

Proizvođači automobila u SAD-u i Europi smišljaju planove kojima bi odgovorili na novonastalu krizu koja je započela nedostatkom opreme, odnosno gašenjem kineskih dobavljača ranije ove godine. U francuskom PSA je već proglašeno ratno stanje, a poteze slične onima za vrijeme rata poduzima i američki predsjednik Donald Trump. Usto, Larry Kudlow, njegov glavni ekonomski savjetnik, priopćio je kako je Trumpova administracija u pregovorima s General Motorsom i drugim proizvođačima automobila o početku proizvodnje respiratora koji su bitni za liječenje ljudi zaraženih virusom.

Takav korak i dramatična promjena proizvodnje zadnji je put viđena upravo tijekom 1940-ih kada su tvornice prestale proizvoditi automobile i okrenule se tenkovima i oružju potrebnima za rat. No stručnjaci se ne sjećaju da se poslije Drugog svjetskog rata dogodila slična situacija u autoindustriji, piše Bloomberg.

- Nisam siguran da postoji išta slično u nedavnoj povijesti. Drugi svjetski rat najbolja je analogija. Svaki proizvođač automobila? Svaka regija svijeta? Mislim da se to nikad nije dogodilo – rekao je Kristin Dziczek, šef istraživačkog odjela u američkom Center for Automotive Research.

Ipak, neki stručnjaci smatraju kako je bolja paralela trenutnom stanju situacija koja je nastupila nakon kraja rata u 1945. „kada je sve stalno na nekoliko mjeseci“.

- Nakon zastoja od šest tjedana, život se polako počinje vraćati u normalu u Kini tako da je to više nego pozitivan primjer za Europu i SAD. Dodatno, ne zna se koliko će dugoročne biti posljedice za gospodarstvo. Ovo nije poput rata – smatra Timothy Guinnane, povjesničar ekonomije s američkog sveučilišta Yale.

Cijeli članak pročitajte na novac.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 19.03.2020. / novac.hr