Zašto Facebook i ostali tehno divovi prijete odlaskom iz EU?

Zašto Facebook i ostali tehno divovi prijete odlaskom iz EU?

Nedavno je odjeknula vijest da bi se Facebook mogao povući iz zemalja Europske unije ako se provede sudska odluka o zabrani dijeljenja podataka sa SAD-om.

“U slučaju da Facebook podliježe potpunoj obustavi prijenosa korisničkih podataka u SAD, nije jasno kako bi u tim okolnostima mogao i dalje pružati usluge Facebooka te Instagrama u EU”, ustvrdila je Yvonne Cunnane. Nakon što su mediji izvijestili o reakciji Facebooka, iz Facebooka je stigao demanti u kojem su porekli da prijete povlačenjem iz EU te se u izjavi navodi da je to samo bila reakcija na sudsku presudu, piše Večernji list.

“Pravni dokumenti podneseni irskom visokom sudu samo govore o tome da se Facebook i mnoge druge tvrtke i organizacije oslanjaju na prijenos podataka između EU i SAD-a kako bi upravljale svojim uslugama. Nedostatak sigurnog i legalnog međunarodnog prijenosa podataka naštetio bi gospodarstvu i omeo bi rast tvrtki koje se temelje na podacima u EU.

Kako je zapravo došlo do napete situacije između EU i američkih tvrtki čije su usluge rasprostranjene u zemljama EU zbog činjenice da se podaci o svim korisnicima, pojednostavljeno rečeno, izvoze iz EU u SAD. Sve je zapravo zakuhao Max Schrems još 2013. godine, Schrems, tada još mladi student prava, a danas vodeći svjetski aktivist za zaštitu privatnosti, podnio je prigovor irskom DPC-u, pandanu hrvatskog AZOP-a (Agencije za zaštitu osobnih podataka), u kojem navodi kako Facebook iz Irske ne smije slati njegove podatke u američki Facebook jer tamo nisu odgovarajuće zaštićeni. Cijela stvar stigla je do Europskog suda. A u srpnju je Europski sud prevagnuo na Schremsovu stranu i srušio takozvani Privacy Shield, odnosno sporazum o prijenosu podataka građana EU u Sjedinjene Države. Prema riječima sudaca, ti transferi podataka ne štite privatnost građana EU, već potencijalno izlažu Europljane nadzoru vlade SAD-a. Europski sud utvrdio je da se radi o kršenju pojedinih fundamentalnih prava koja uživaju građani EU. 

Nakon presude Schrems je izjavio kako je jasno da će SAD morati ozbiljno izmijeniti svoje zakone o nadzoru ako američke kompanije žele nastaviti igrati glavnu ulogu na tržištu EU. 

Europski sud ovom presudom u biti je rekao da je prijenos osobnih podataka iz EU u SAD učinjen protuzakonitim.

Američki građani u EU uživaju veću razinu zaštite osobnih podataka nego građani EU u Sjedinjenim Američkim Državama. Stvar je to koja se odavno zna, no politički i ekonomski pritisci jednostavno su presnažni da bi EU poduzeo ozbiljne korake. 


Izvor: Večernji list

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 06.10.2020.