Zaposleni u ovom sektoru strahuju od vala otkaza

Zaposleni u ovom sektoru strahuju od vala otkaza

Zaposlenici IT kompanija u Srbiji smatraju da njihove pozicije trenutno nisu stabilne i da je to dovelo do sve većeg broja prijava na oglase za posao.

Velik broj zaposlenih u IT sektoru u Srbiji strahuje od otpuštanja, posebno u outsourcing centrima, s obzirom da su najveće tehnološke kompanije poput Googlea, Amazona i Microsofta najavile masovna otpuštanja krajem 2022. i početkom 2023. godine, što je razlog zašto je potražnja za IT stručnjacima pala.

Zaposlenici IT kompanija u Srbiji smatraju da njihove pozicije trenutno nisu stabilne i da je to dovelo do sve većeg broja prijava na oglase za posao, rekao je Marko Vučetić s portala za zapošljavanje “Hello World”.

No, tvrtke koje imaju vlastiti proizvod trenutno su u stabilnijoj poziciji u odnosu na one koje ovise o globalnim projektima. Značajan broj zaposlenika u IT tvrtkama u Srbiji na društvenim mrežama objavljuje da mnoge tehnološke tvrtke u kojima rade najavljuju otkaze, piše portal Netokracija, a prenosi Tanjug.

Među tvrtkama koje su već otpustile neke zaposlenike prvenstveno su strane tvrtke koje svoje razvojne i outsourcing centre imaju u Srbiji.

Ponuda poslova u Srbiji u posljednjem je tromjesečju smanjena u odnosu na početak godine, kada je broj oglasa za posao na početku godine porastao za 27 posto.

”Na globalnoj razini početkom godine bilo je više od 100.000 otpuštenih radnika iz tih kompanija, ali u Srbiji je dobro što još nije bilo ovako masovnih otpuštanja”, rekao je Vučetić.

Dodaje da su neki poslovi trenutno nestabilni jer mnogi poslovi ovise o globalnim projektima.

Broj prijava na oglase za posao u prosincu 2022. iznosio je 6.749 u odnosu na prosinac prethodne godine, na koji se prijavilo 5.229.

Podsjetimo, globalni tehnološki divovi podijelili su posljednjih mjeseci desetke tisuća otkaza. Amazon je u siječnju počeo dijeliti otkaze 18.000 zaposlenika, Meta planira otpustiti 11.000, Microsoft 10 tisuća radnika dok će Dell otpustiti 7.000 radnika.

Izvor: poslovni.co.rs

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 06.03.2023. / www.poslovni.co.rs