Vrhunske vijesti iz Njemačke: Iz Bavarske stiže novi lijek protiv korone, nadaju se brzom odobrenju

Vrhunske vijesti iz Njemačke: Iz Bavarske stiže novi lijek protiv korone, nadaju se brzom odobrenju

Lijek protiv COVID-a 19 je gotov i sada se očekuje brzo odobrenje - što vjerojatno znači tek za nekih godinu dana

Učinkovitija sredstva protiv koronavirusa nužnija su nego ikad. Iako se sada najviše govori o cjepivu, umirujuće je što se i istraživanje lijekova protiv COVID-a 19 odvija velikom brzinom, iako nešto dalje od očiju javnosti.

Farmaceutska tvrtka Formycon sa sjedištem u Bavarskoj je prije par dana iznenadila vijestima da blokator virusa korone koji je ta kompanija razvila pod nazivom FIB207 može u potpunosti spriječiti zarazu stanica.

Kao glavnu točku ulaska u ljudske stanice SARS-CoV-2 i drugi koronavirusi koriste ACE2 receptor na površini stanice. Upravo tu se aktivira Formyconov fuzijske bjelančevine za antitijela koje se efikasno vezuju za SARS koronaviruse.

„To znači da pacijenti koji su teško oboljeli od COVID-a 19 i koji su u bolnici imaju mogućnost liječenja", naglašava šef Formycona Carsten Brockmeyer u intervjuu za njemački javni servis tagesschau.de. „Za sada ne postoji lijek koji je dovoljno učinkovit za ove pacijente", dodao je.

Analitičar Damien Choplein (Kepler Cheuvreux) govori o „dobrim vijestima". Takva „izvrsna zaštita" putem aktivnog sastojka, čak i od mutacija, trenutno ne postoji ni kod cjepiva niti drugih terapijskih antitijela u razvoju.

Formycon sada cilja na „brzo odobrenje njegovog lijeka u hitnim slučajevima". Međutim, to „brzo" je relativno. Prvi razgovori s Europskom agencijom za lijekove EMA i američkim uredom za odobrenje lijekova FDA trebali bi se održati „početkom prvog kvartala 2021.", objašnjava Brockmeyer. On se hitnom odobrenju nada početkom 2022. godine.

Članak je u skraćenom izdanu prenesen s portala Deutsche Welle.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 15.12.2020. / www.dw.com