Uskoro kreće drugi val otpuštanja? Otvaranje ekonomije ‘s maskom na licu’ donosi novi val otkaza

Uskoro kreće drugi val otpuštanja? Otvaranje ekonomije ‘s maskom na licu’ donosi novi val otkaza

Ekonomski analitičari očekuju da će drugi val otpuštanja zapljusnuti velika gospodarstva za šest mjeseci do godinu dana.

Otvaranje gospodarstva, ali pod novim uvjetima epidemiološke zaštite mogao bi razvijenim državama donijeti drugi val gašenja radnih mjesta, upozoravaju ekonomisti jer dijelu poduzeća neće biti isplativo poslovati u takvim uvjetima.

Kako piše Financial Times, Međunarodna organizacija rada procijenila je da će pad broja radnih sati tijekom drugog tromjesečja biti jednak gubitku 300 milijuna radnih mjesta širom svijeta.

Naime, mjere izolacije uvedene u gotovo cijelom svijetu značajno su pogoršale stanje na tržištu rada, kako je prošlog tjedna izjavila predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde.

U najvećem europskom gospodarstvu kratkoročni plan očuvanja radnih mjesta pod nazivom „Kurzarbeit“ trenutno pokriva 10 milijuna radnika, priopćila je njemačka Savezna agencija za zapošljavanje. To je dvostruko više od prvotnih procjena, a to znači da više od petine njemačke radne snage dio plaće dobiva od države.

U Francuskoj je situacija još lošija – prošlog tjedna još milijun radnika ušlo je u sličnu shemu pod nazivom „chomage partiel“, pa je sada ukupno 11,3 milijuna francuskih radnika na državnoj pomoći. To je više od četvrtine radne snage. Podaci pokazuju da u pet najvećih europskih gospodarstava više od 35 milijuna radnika dobiva dio plaće od države.

U SAD-u je pak bez posla ostalo više od 30 milijuna radnika u mjesec i pol nakon što su prošlotjedni podaci pokazali da se još 3,8 milijuna ljudi prijavilo za pomoć za nezaposlene.

Cijeli članak pročitajte na poslovni.hr

Utorak, 05.05.2020. / Tomislav Pili, poslovni.hr