Upravo dogovoreno na razini EU: sve velike europske kompanije morat će imati bar 40 posto žena u odborima

Upravo dogovoreno na razini EU: sve velike europske kompanije morat će imati bar 40 posto žena u odborima

Ako kompanije do lipnja 2026. ne postupe prema ovoj Direktivi, morat će platiti kaznu

Europske institucije večeras su postigle dogovor oko Direktive za žene u upravnim odborima – kojoj je cilj smanjiti nejednakost između žena i muškaraca u velikim europskim kompanijama. Uvode se obvezujuće mjere prema kojima sve tvrtke sa sjedištem u nekoj od članica EU-a, koje su uvrštene na burzi, u roku od četiri godine moraju osigurati da na im na neizvršnim funkcijama sjedi barem 40 posto žena.

Uvedu li, pak, države članice kvote i na izvršnim i neizvršnim funkcijama unutar upravnih odbora kompanija, onda će ih najmanje 33 posto morati biti žene. Prema prijedlogu Direktive, koji su večeras usuglasili pregovarači Europskog parlamenta i Europskog vijeća, države članice EU-a će morati uvesti sustav kazni za kompanije koje se neće pridržavati ovih pravila. Isto tako kompanije, prema prijedlogu, kod zapošljavanja trebaju dati prednost spolu koji je manje zastupljen, ako su kandidati za funkciju jednako kvalificirani.

Zemlje članice Europske unije dugo se nisu mogle dogovoriti oko donošenja ovog propisa koji je zbog toga u lipnju prošle godine blokiran u Vijeću. Pojedine države protivile su se prijedlogu, iz različitih razloga. Neke već imaju slično nacionalno zakonodavstvo, dok je druge brinula supsidijarnost i proporcionalnost. Među onima koji ne podržavaju prijedlog, prošle godine navedena je i Hrvatska.

'Veliki dan za žene u Europi, ali i za kompanije'

Današnje postizanje dogovora o Direktivi pozdravile su čelnice Europske komisije i Europskog parlamenta, Ursula von der Leyen i Roberta Metsola. “Ovo je veliki dan za žene u Europi. Također ovo je veliki dan za kompanije, jer više različitosti znači veći rast i više inovacija”, poručila je von der Leyen.

Metsola je kazala kako direktiva predstavlja pobjedu za sve.”Ovo je dobro za žene, za muškarce, za kompanije, za zaposlenike. S ovim dogovorom više će žena preuzeti vodeću ulogu u poslovnom sektoru. Europske kompanije će samo biti na dobitku sa ženama u vodećim ulogama”, istaknula je.

Direktiva neće biti obvezna za male i srednje poduzetnike, koji imaju manje od 250 zaposlenih. Detalje Direktive sutra će predstaviti povjerenica EK-a za jednakost Helena Dalli te pregovaračice EP-a Evelyn Regner i Lara Wolters, koje pripadaju drugoj najvećoj europskoj grupaciji Socijaldemokratima.

Članak u cijelosti pročitajte na portalu: telegram.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 10.06.2022. / www.telegram.hr