Unatoč krizi bogati postali još bogatiji

Unatoč krizi bogati postali još bogatiji

Ukupno bogatstvo Bezosa, Zuckerberga i Muska samo se u ovoj godini, obilježenoj COVID-19 pandemijom, povećalo da 115 milijardi dolara, što govori o tome kako tzv. Big Tech kompanije zapravo uživaju u aktualnoj krizi bez presedana.

Samo osnivač Amazona, Jeff Bezos, može reći da je u ovoj godini bogatiji za 63,8 milijardi dolara. U jednom jedinom jedinstvenom danu ovoga mjeseca njegovo bogatstvo poraslo je za 13 milijardi dolara. Bezos je trenutačno najbogatiji stanovnika planeta s bogatstvom višim od 200 milijardi eura.

Mark Zuckerberg, glavni izvršni direktor Facebooka, u ovoj godini bogatiji je za 9,1 milijardu dolara.

Najveći dobitnik rasta cijena dionica za vrijeme Covid-19 pandemije jest glavni direktor Tesle, Elon Musk. Njemu se bogatstvo udvostručilo te doseglo vrijednost od 69,7 milijardi dolara.

Ukupno bogatstvo tzv. tech milijardera prema Bloombergovom indeksu 500 najbogatijih ljudi udvostručilo se sa 751 milijardi 2016. godine na 1400 milijardi danas. Takav rast bogatstva ne može se usporediti niti s jednim drugim sektorom.

Iako većinom milijarderi postaju sve bogatiji i bogatiji, ne ide ipak svima dobro. Među top 10 najbogatijih smanjilo se bogatstvo Bernarda Arnaulta i Warrena Buffeta. Za razliku od njih dvojce, među tih deset najbogatijih sedam veže bogatstvo uz tehnološke holdinge, a njihovo ukupno bogatstvo teško je 666 milijardi dolara. Samo u ovoj godini poraslo je 147 milijardi dolara.

Inače, danas pet najvećih tehnoloških kompanija (Apple, Amazon, Alphabet, Facebook i Microsoft) imaju vrijednost jednaku 30 posto američkog BDP-a. U 1900. godini pet najvećih američkih kompanija vrijedilo je oko 6 posto nacionalne ekonomije.

Stoga nije čudo da se u srijedu očekuje uzbudljiv dan u američkom Kongresu gdje će saslušavati velikane high tech kompanija zbog rastuće zabrinutosti oko njihove prevelike dominacije.

Izvor: novac.jutarnji.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 29.07.2020. / novac.jutarnji.hr