Ulaze u recesiju prvi put nakon 29 godina

Ulaze u recesiju prvi put nakon 29 godina

Podaci za drugi kvartal bit će objavljeni u rujnu kada će i službeno izvijestiti o prvoj recesiji u tri desetljeća

Australija ulazi u prvu recesiju u 29 godina, potvrdio je ministar u vladi zadužen za državnu blagajnu, nakon što je statistički ured izvijestio o padu gospodarstva u prvom kvartalu.

Gospodarstvo je palo za 0,3 posto u prvom kvartalu u odnosu na prethodna tri mjeseca, ponajprije zbog požara, suše i pandemije koronavirusa, objavio je u srijedu australski statistički ured (ABS).

Na godišnjoj razini, rast gospodarstva u prva je tri ovogodišnja mjeseca usporio na 1,4 posto.

“To je najslabiji rast od rujna 2009. godine kada je Australija bila usred globalne financijske krize, a obuhvaća tek početak gospodarskih posljedica prouzročenih Covidom-19”, rekao je Bruce Hockman, glavni ekonomist u ABS-u.

Ministar Josh Frydenberg rekao je da Australija ulazi u recesiju po prvi put u 29 godina.

Australija nije bila u recesiji, koja se definira kao dva uzastopna tromjesečja pada aktivnosti, od 1991. godine, postavivši novi rekord među razvijenim zemljama kada je posrijedi neprekinuti rast, iako je rast zadnjih godina usporio.

Prije koronakrize, to 13. najveće svjetsko gospodarstvo, jedino u skupini OECD-a koje nije zapalo u recesiju tijekom globalne financijske krize, bilo je na putu da ove godine ostvari prvi višak u proračunu u 12 godina.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 03.06.2020. / www.poslovni.hr