Ugostitelj nudi 11.000€ plaće, a Njemačkoj i dalje fale deseci tisuća konobara i kuhara...

Ugostitelj nudi 11.000€ plaće, a Njemačkoj i dalje fale deseci tisuća konobara i kuhara...

11.000 eura mjesečno mogao bi zaraditi kuhar ili konobar koji se zaposli u restoranu u Soderstorfu (Donja Saska) u Njemačkoj. Ovoliku plaću nudi ugostitelj iz spomenutog mjesta. Kako navodi Der Spiegel, ugostitelj očajnički pokušava pronaći kadar koji mu nedostaje.

Teško da je bilo koja druga industrija u Njemačkoj toliko stradala od pandemije koronavirusa kao restoranska i hotelska, piše Spiegel. Posao sada raste, gosti se vraćaju, ali gastronomiji nedostaju deseci tisuća zaposlenika. Restoranska industrija pati od nedostataka radnika.

"11.000,00 eura. Od sada!" - ovim natpisom Philipp i Christine von Stumm oglašavaju se u Soderstorfu u Donjoj Saskoj. Oni su vlasnici stare drvene farme s restoranom u kojem se održavaju seminari i razna događanja. Teoretski, rekao je Philipp von Stumm za njemačke medije, mogao bi svake godine ovdje ugostiti 50 vjenčanja. Upita i interesa ima dovoljno, ali ne i radne snage. Zbog toga može pristati na održavanje između 10 i 15 vjenčanja na godinu, prenosi Fenix Magazin.

Nedostaje kadra – u kuhinji, servisu, upravi i računovodstvu

Primjer ugostitelja iz Donje Saske nije jedini. Njemačka agencija za zapošljavanje izvijestila je o 33.160 slobodnih radnih mjesta u ugostiteljstvu u lipnju.

Krovna organizacija koja okuplja ugostitelje Dehoga pretpostavlja kako nedostaje dvostruko više kvalificiranih radnika. U Njemačkoj nedostaje više od 66.000 kuhara, pomoćnika u kuhinji, konobara i drugog uslužnog osoblja. Zbog nedostatka kadra restorani uvode više slobodnih dana za radnike i skraćuju svoje jelovnike i/ili radno vrijeme.

Gastronomija ponovno u usponu

Ne manjka potražnje. Ifo institut nedavno je došao do zaključka kako je ugostiteljstvo u Njemačkoj u usponu. Barem u velikim gradovima kao što su München, Berlin, Hamburg, Stuttgart i Dresden – prodaja je sada znatno bolja od 2019. godine.

U Berlinu je, primjerice, prodaja oko 60 posto veća nego prije pandemije. U ostalim gradovima rast se kreće između 25 i 35 posto. Ali zarada je također porasla u prosjeku u cijeloj zemlji iako su dobici u ruralnim područjima manji.

No iako industrija dobro posluje, premalo zaposlenika želi u njoj raditi. Naprotiv, mnogi odlaze te se ne vide dugoročno u ugostiteljstvu...

Ovu i slične vijesti pronađite na index.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 26.09.2023. / index.hr