Udar na luksuz, kocku, šverc i vlasnike tvrtki koji sam sebi posuđuju novac

Foto: DepositPhotos

Udar na luksuz, kocku, šverc i vlasnike tvrtki koji sam sebi posuđuju novac

Crnogorsko Ministarstvo financija priprema set zakona i mjera za povećanje proračunskih prihoda. Riječ je o većem oporezivanju luksuza i visokoprofitabilnih djelatnosti, suzbijanju sive ekonomije u igrama na sreću i izdavanju nekretnina, sprečavanju prijevara u plaćanju poreza na kapitalnu dobit i izvlačenja novca iz kompanija kroz pozajmice vlasniku i povezanim osobama…, piše portal me.eKapija.com.

Ministar financija Aleksandar Damjanović objašnjava kako je cilj osigurati dovoljno novca za funkcioniranje zdravstvenog sustava i svih ostalih javnih potreba, smanji siva ekonomija i omogući normalno poslovanje gospodarstvu.

Od građana očekuje da budu najbolji kontrolori, da uzimaju račune, ne koriste sivu ekonomiju i da prijavljuju sve nepravilnosti, jer se samo tako može poboljšati kvaliteta života u Crnoj Gori.

Uprava prihoda i carina provjerit će prodaju Bemaksa i utvrditi koji iznos poreza na kapitalnu dobit treba platiti u skladu s novim zakonskim rješenjima. Vijesti su u listopadu prošle godine objavile da je dotadašnji službeni vlasnik Bemaksa Veselin Kovačević prodao stopostotni udio u toj firmi Ivanu Uboviću za 750.000 eura, iako je u službenim bilancama kompanije vrijednost kapitala procijenjena na 142 milijuna eura a neraspoređena dobit na 141 milijun eura.

Damjanović je kazao da će u skladu sa zakonskom obavezom porezne vlasti provjeriti sve sporne prodaje poduzeća i udjela u njima a da će to raditi i ubuduće, kako se ne bi događalo da oni koji imaju najviše plaćaju minimalne porezne obaveze ili ih izbjegavaju.

Novina je i da će se u ovoj godini plaćati porez od 15% na pozajmice koje firme daju fizičkim osobama. Tako će se izbjeći situacije koje da vlasnik poduzeća pozajmi novac tvrtke sebi, stalno produžuje rokove otplate, nikada ne plati porez, a tvrtku ostavi u dugovima. Svrha postojanja poduzeća nije da daje pozajmice fizičkim osobama.

Ostatak vijesti pročitajte na Poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 23.01.2023. / Poslovni dnevnik