U padu sezonsko zapošljavanje

Američko tržište sezonskog rada je u padu, ako je suditi po istraživanju portala za privremeno i povremeno zapošljavanje SnagAJob.com.

Istraživanje je to koje je ovaj proveo portal u suradnji sa istraživačkom tvrtkom Ipsos Public Affairs, na uzorku od 1006 menadžera koji zapošljavaju sezonsku radnu snagu u sektorima zdravstva, građevinarstva, ugostiteljskih usluga, maloprodaje, obrazovanja i ostalih . Kako prenosi Yahoo američke tvrtke će ove godine zaposliti gotovo 33% manje sezonskih zaposlenika nego prošle sezone. Gotovo 57% ispitanih menadžera izjavilo je kako ne namjerava uopće zaposliti dodatne radnike, što je za 8% više nego u 2007. godini. Razlozi za to su uglavnom nedostatak novaca (29%), preuzimanje dodatnog posla od strane stalno zaposlenih radnika (50%) i očekivanje slabijih sezonskih rezultata (24%).

Gotovo 20% ispitanika manje nego prošle godine zaposliti će u prosjeku do 9 sezonskih radnika a 40% ispitanika vjeruje kako će broj zamolbi za sezonske poslove porasti. 52% ispitanika vjeruje kako će broj molbi za zapošljavanje ostati na nivou prethodne godine. Prema navodima Shawna Boyera, izvršnog direktora portala SnagAJob.com, sezonskih poslova ima, ali će se radnici morati itekako potruditi da ih pronađu.

Sezonsko zapošljavanje započelo je već u rujnu i listopadu a nastavit će se sve do prosinca.


No trendovi opadanja sezonskog zapošljavanja u SAD-u, ako je suditi prema napisima portala Workforce započeli su još početkom prošle godine kada se tržište povremenog i privremenog zapošljavanja smanjilo za nešto više od 30.000 radnika, ili 1.2%. Nije veliki postotak, ali je poslužio kao signatura mnogim agencijama za povremeno i privremeno zapošljavanje da se bliži recesija. Uz to su agencije muku mučile sa privlačenjem pojedinih zanimanja koja su se pokazala deficitarnima na američkom tržištu

Zapošljavanje dodatne radne snage prvo je na udaru recesijskog vala koji obično znači i «stezanje kaiša» uzrokovanog padom potrošnje te kupovne moći stanovništva.

Dobra vijest za američke sezonce je da će oni koji će zapošljavati ove godine, činiti to sa isprobanim starim sezoncima. Prema istraživanju portala SnagAJob.com, gotovo 43% sezonskih radnika koji nađu posao radit će puno radno vrijeme, dok će ostali raditi 20 sati tjedno. Prosječna plaća bit će 10 dolara po satu. Uz to, oni sezonski radnici koji se pokažu dobrima, mogu očekivati stalno zaposlenje u 2009. godini. Barem tako izjavljuje gotovo polovina ispitanika koja će i ove godine zapošljavati sezonske radnike.

Iako se ovaj pad zapošljavanja sezonske radne snage događa u SAD-u, dobra je signatura onoga što se, baš kao i recesijska kriza, vrlo vjerojatno može prenijeti na Europu pa i na Hrvatsku.

mr.sc. Ratka Jurković, www.svanconsulting.com

Utorak, 21.10.2008.