U Europskoj uniji još nijedan premijer nije ovako išamarao kapitaliste: Prestanite kukati i tražiti novac za radnike, prodajte prvo svoja bijesna auta

U Europskoj uniji još nijedan premijer nije ovako išamarao kapitaliste: Prestanite kukati i tražiti novac za radnike, prodajte prvo svoja bijesna auta

Nisu samo hrvatski poslodavci mjere državne pomoći za očuvanje plaća i radnih mjesta u epidemiji skloni koristiti za svoje potrebe, a radnicima umanjivati primanja i prava.

Slične primjere u praksi je već zabilježila i Bugarska, no uslijedila je hitra reakcija tamošnjega premijera koji ni približno nije socijalist, nego lider vladajuće stranke desnog centra.

Bugarski premijer Bojko Borisov, poznat po svojedobnom prijedlogu Europskoj pučkoj stranci da Andrej Plenković postane šef Europske komisije, predložio je bugarskim biznismenima, koji su navalili na vladin novac za tobožnje spašavanje radnih mjesta, da najprije prodaju svoje skupe limuzine, pa da mu se tek onda obrate za pomoć.

 - U "bijednoj“ i "siromašnoj“ Bugarskoj trenutno su, prema policijskim statistikama, registrirana tri Bugattija kakve vozi nogometna zvijezda Ronaldo. Postoji i 241 automobil marke Bentley, 123 Ferrarija, 54 Maybacha, 22 McLarena, 87 Lamborghinija, 311 Maserattija. Registrirana su također i 84 Rolls-Roycea, 280 Hummera, oko 4000 Jaguara i više od pet tisuća Porschea. Umjesto otpuštanja radnika i smanjivanja njihovih plaća, vlasnici ovih limuzina mogu se u ovoj krizi uslijed epidemije barem odreći dijela svojega skupocjenog voznog parka - poručio je kapitalistima u svojoj zemlji bugarski premijer.

Borisov je dodao kako su glamurozni automobili tek mali dio njihova akumuliranog bogatstva.

Na primjedbe tamošnje udruge poslodavaca kako je uvrijedio bugarske poslovne ljude, Borisov je uzvratio kako rutinski odbija takve optužbe, jer je njegova isključiva namjera bila zaštititi radnike i radnička prava u tekućoj krizi.

- Ako poslodavci prodaju samo po jedan od brojnih svojih automobila, a od nabrojenih nijedan nije jeftiniji od 200 tisuća eura, to mnogim njihovim zaposlenicima može osigurati plaće barem jedan mjesec. A k tome je to bogatašima kudikamo manja žrtva nego da radnici ostanu bez jedinog izvora egzistencije - pojasnio je bugarski prvi ministar.

U Hrvatskoj slične preporuke koronaprofiterima, s nijedne od brojnih dužnosničkih govornica, dosad još nismo čuli.

Izvor: slobodnadalmacija.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 16.04.2020. / slobodnadalmacija.hr