Tko ne bi ovaj posao? Zastupnici u mandatu zarade čak 525.000 eura.

Tko ne bi ovaj posao? Zastupnici u mandatu zarade čak 525.000 eura.

Zastupnicima je osigurana i naknada za putne troškove, a imaju pravo i na povrat dvije trećine troškova liječenja.

U Europski parlament odlazi 11 odabranih, a 12. će im se pridružiti nakon izlaska Velike Britanije iz EU. Tijekom pet godina mandata mjesečno će primati bruto plaću od 8750 eura. Za pet godina to je oko 525.000 eura bruto. Na tu plaću obračunavaju im se europski porez i doprinosi za osiguranje. Kad se to odbije, ostane im 6800 eura, navodi 24sata.

Većina država članica obvezuje svoje zastupnike da plate dodatni nacionalni porez u matičnoj zemlji. No i nakon oporezivanja ostane im plaća o kojoj prosječni građani u Hrvatskoj mogu sanjati. Uz plaću zastupnici primaju i druge naknade.

Paušalna naknada od 4500 eura mjesečno namijenjena je za najam ureda, telefonske troškove, računala, organizacije konferencija i izložbi. Naknada se prepolovi za zastupnike koji neopravdano izostanu s polovice plenarnih sjednica u jednoj godini.

Tu je i dnevnica u paušalnom iznosu od 320 eura za svaki dan službenog puta u Bruxellesu ili Strasbourgu. No da bi je dobili, moraju se potpisati na popis nazočnih zastupnika. Ta naknada pokriva troškove hotela, obroka i sve ostale troškove. U slučaju da zastupnici, čak i ako nazoče sjednici i potpišu se na popis nazočnih, a na dane glasovanja propuste više od polovice poimeničnih glasovanja, dobivaju polovicu tog iznosa.

Zastupnicima je osigurana i naknada za putne troškove, a godišnje mogu opravdati 4454 eura, a imaju pravo i na povrat dvije trećine troškova liječenja.

Zastupnicima u Europskom parlamentu na raspolaganju su opremljeni uredi u Bruxellesu i Strasbourgu. Mogu se služiti i službenim vozilima parlamenta kad su na službenom putovanju u jednom od ta dva grada. Zastupnici mogu izabrati svoje zaposlenike u okviru proračuna koji određuje Parlament.


Ostatak članka pročitajte na: 24sata.hr

 

Ponedjeljak, 27.05.2019.