Svjetsko IT tržište porast će 4,3 posto ove godine, iduće rast dvostruko brži

Svjetsko IT tržište porast će 4,3 posto ove godine, iduće rast dvostruko brži

Iako su mnoge tvrtke pripremile odgovarajuću strategiju, generativna umjetna inteligencija još nema zamjetan utjecaj na ICT tržište.

Analitičarska tvrtka Gartner za ovu godinu predviđa rast globalnog IT tržišta od 4,3 posto te tvrdi da generativna umjetna inteligencija (AI), koja je ovogodišnja glavna tema u mnogim velikim tvrtkama, još uvijek ne utječe značajno na razinu potrošnje.

Vrijednost globalnog IT tržišta ove će godine dosegnuti 4,25 bilijuna eura, što je 4,3 posto više nego prošle godine, procjenjuju stručnjaci Gartnera u svojoj najnovijoj prognozi.

U idućoj će godini stopa rasta biti dvostruko veća, 8,8 posto, a vrijednost potrošnje dosegnut će 4,61 bilijuna eura. U obje godine potrošnja na softver ostaje glavni pokretač rasta, a potrošnja na generativnu umjetnu inteligenciju još uvijek neće imati značajan utjecaj na razinu ukupne potrošnje na IT.

Pomicanje fokusa
S kroničnim nedostatkom talentiranih IT stručnjaka, CIO-ovi se bore da preusmjere potrošnju prema tehnologijama koje potiču automatizaciju i učinkovitost, omogućujući veći rast s manje zaposlenika, ističe Gartner.

“Digitalna transformacija tvrtki u posljednje se vrijeme počinje mijenjati. IT projekti pomiču se s fokusa na vanjske rezultate kao što su prihod i korisničko iskustvo na optimizaciju internih poslovnih procesa,” objašnjava analitičar John-David Lovelock. Iz Gartnera ističu da će najveći rast ove godine ostvariti softver – za 13,5 posto, na 812 milijardi eura – i IT usluge – za 8,8 posto, na 1,27 milijardi eura.

Rast ovog segmenta bit će potaknut povećanim ulaganjem tvrtki i organizacija u osnovne aplikacije i platforme koje podržavaju povećanje učinkovitosti, kao što su aplikacije za planiranje resursa poduzeća (ERP) i upravljanje odnosima s korisnicima (CRM). Dva će segmenta pasti – tržište uređaja smanjit će se za 8,6 posto, na 624 milijarde eura, a tržište sustava podatkovnih centara za 1,5 posto, na 194 milijarde eura.

“Segment uređaja doživljava jednu od najgorih godina rasta u povijesti”, rekao je Lovelock. “Čak i dok se inflacija lagano smanjuje u nekim regijama, makroekonomski čimbenici još uvijek negativno utječu na diskrecijsku potrošnju i produžuju cikluse osvježavanja uređaja. Očekuje se da će se potrošnja na uređaje oporaviti, te stići razine iz 2021. vjerojatno do 2026. godine.”

Kontrolirani ulazak AI-ja
Gartner procjenjuje da generativna umjetna inteligencija još uvijek nema značajan utjecaj na razinu ukupne potrošnje na IT. Dugoročno gledano, generativna umjetna inteligencija bit će upogonjena prvenstveno kroz postojeću potrošnju za IT.

“Najbolji kanal za marketing generativne umjetne inteligencije je kroz softver, hardver i usluge koje organizacije već koriste”, smatra Lovelock. Pritom pojašnjava da se svake godine u tehnološke proizvode i usluge dodaju nove funkcije kao što su dodaci ili nadogradnje. Većina tvrtki će polako i kontrolirano ugraditi generativnu umjetnu inteligenciju s nadogradnjom alata koji su već ugrađeni u ICT proračune.

Gartnerova metodologija predviđanja IT potrošnje uvelike se oslanja na rigoroznu analizu prodaje preko tisuću dobavljača u cijelom rasponu IT proizvoda i usluga. Gartner koristi primarne istraživačke tehnike, nadopunjene sekundarnim istraživačkim izvorima, kako bi izgradio sveobuhvatnu bazu podataka o veličini tržišta na kojoj temelji svoju prognozu, napominje se u izvješću.

Ovu i slične vijesti pronađite na poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Tagovi: IT industrija, AI
Petak, 25.08.2023. / poslovni.hr