To je najveća minimalna plaća u svijetu

Švicarski kanton Ženeva uvodi minimalnu plaću od 29.000 kuna. Razlog je koronakriza

Švicarski kanton Ženeva uvodi minimalnu plaću od 29.000 kuna. Razlog je koronakriza

Pola milijuna glasača kantona Ženeva, jednog od 26 kantona u Švicarskoj, na nedavnom je referendumu odlučilo kako žele da se uvede minimalna mjesečna plaća u iznosu od 4,182 švicarska franka za 42 radna sata tjedno, odnosno 23 švicarska franka po satu, prenosi britanski Guardian. Kada se pretvori u hrvatske kune riječ je o iznosu nešto većem od 29.000 kuna mjesečno, odnosno 160 kuna po satu.

Time je kanton Ženeva uveo najveću najnižu mjesečnu plaću u svijetu. Referendum su predložili lokalni sindikati i stranke ljevice, a zanimljivo je da su glasači isti prijedlog odbili 2011. i 2014. Treća sreća u prihvaćanju dogodila se zbog toga što je taj okrug, kao i grad Ženeva, uvelike ovisi o turizmu te je zbog epidemije koronavirusa posebno ekonomski pogođen, a čemu su dokazi i sve veći redovi ispred pučkih kuhinja.

Očekuje se da će od ove mjere najviše koristi imati oko 300 tisuća radnika koji u tom okrugu žive i rade na relaciji Švicarska- Francuska. Aktivisti i humanitarci stoga napominju kako je ova mjera “izraz solidarnosti sa siromašnim žiteljima”, a pogotovo slabo plaćenim radnicima.

Jedan od najskupljih
Ženeva je inače treći najskuplji grad u svijetu. Prvi je Zürich, a drugi glavni grad Turkmenistana Ašgabat. Svaki od 26 švicarskih kantona može neovisno regulirati iznose plaća. Dva susjedna kantona, Jura i Neuchâtel već su uveli sličnu mjeru (s nešto manjim iznosom), a ostatak zemlje nema minimalnu plaću.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 02.10.2020. / telegram.hr