Švedska kreće s testiranjem digitalne krune, evo zašto

Švedska kreće s testiranjem digitalne krune, evo zašto

Švedska središnja banka planira testirati uporabu digitalne valute e-krune u stvarnom svijetu, a u taj projekt će uključiti i komercijalne banke.

Središnje banke diljem svijeta planiraju lansiranja digitalnih valuta središnjih banaka (CBDC) kao odgovor na smanjenje upotrebe gotovine i kao način ubrzavanja domaćih i međunarodnih plaćanja, piše portal N1.

Do sada je pilot projekt e-kruna simuliran samo u okviru Riksbanka, a u sljedećoj fazi projekt će se proširiti tako da uključuje sudionike poput komercijalnih banaka, priopćila je središnja banka.

'Tehnologija pruža nove mogućnosti, no nije isprobana kada je riječ o obradi plaćanja na malo i uz potrebnu razinu sigurnosti', navode iz Riksbanka.

Pilot projekt traje godinu dana, a svrha projekta je procijeniti kako bi se e-kruna mogla koristiti i za velika komercijalna i za mala plaćanja.


Izvor: portal N1

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 07.04.2021.