Sve više njemačkih tvrtki u industriji koristi skraćeno radno vrijeme

Sve više njemačkih tvrtki u industriji koristi skraćeno radno vrijeme

Slabljenje gospodarskih izgleda i pad narudžbi doveli su do toga da njemačke tvrtke u sektoru industrije sve češće pribjegavaju skraćivanju radnog vremena, pokazalo je u četvrtak istraživanje ekonomskog instituta Ifo.

U rujnu je 5,5 posto poduzeća u njemačkom proizvodnom sektoru koristilo tu praksu, u usporedbi s njih 3,8 posto u lipnju, objavio je institut Ifo sa sjedištem u Muenchenu.

U procjenama za predstojeće razdoblje poslovni čelnici 12,4 posto tvrtki predviđaju da će trebati iskoristiti instrument skraćenog radnog vremena kako bi premostili razdoblje smanjene potražnje i paralelno zadržali kvalificirane radnike.

"To znači da je broj tvrtki koje pribjegavaju za skraćivanjem radnog vremena dosegnuo razinu posljednji puta zabilježenu na vrhuncu recesije 2012. i 2013. godine", rekao je Timo Wollmershaeuser, čelnik Ifova odjela za ekonomske prognoze. Tada je skraćeno radilo više od 100.000 radnika.

Ifovo istraživanje pokazalo je da je skraćeni rad koncentriran u sedam sektora, pri čemu je najteže pogođena tekstilna industrija. Slijede sektori proizvodnje električne opreme, metala, metalnih proizvoda i metaloprerađivačka industrija.

Preostala tri sektora uključuju izradu alatnih strojeva, proizvodnju automobila i auto-dijelova te industriju papira i kartonske ambalaže, pokazalo je istraživanje instituta Ifo.

Članak je prenesen s N1 portala.

Petak, 27.09.2019. / hr.n1info.com