Sud presudio: Poslodavci dužni platiti dio stanarine za rad od kuće

Sud presudio: Poslodavci dužni platiti dio stanarine za rad od kuće

Švicarski poslodavci dužni su svojim zaposlenima za rad od kuće platiti jedan dio stanarine, zaključio je sud u Zürichu.

Tužbu protiv firme podnio je jedan zaposlenik koji je tražio odštetu za rad od kuće. Firma je ukazala na to da ne postoji odgovarajući dogovor o obeštećenju i da nije bila u obavezi platiti dio stanarina.

Međutim, sudac je iznio zaključke koji su drugačiji od argumenata firme, navodeći da to što zaposleni nisu imali dodatne troškove, poput iznajmljivanja dodatnih prostorija, nije razlog da im se odbije zahtjev za odštetu, piše Tanjug, a prenosi b92.

Prema presudi je firma dužna platiti odštetu i to i retroaktivno 150 franaka mjesečno. Eksperti smatraju da bi ova presuda mogla imati dalekosežne posljedice, posebno za rad od kuće za vrijeme korona virus krize.

Oni ističu da zaposleni imaju pravo na odštetu ako su prinuđeni, ne svojom voljom, raditi od kuće, a da onaj tko to čini na osnovu vlastite volje ne bi na to imao pravo.

Uz to, eksperti za radno pravo ukazuju da poslodavac, koji snosi odgovornost i za zdravlje zaposlenih, ima obavezu da ubuduće plati i odgovarajuću stolicu za rad od kuće.

Izvor: poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 26.05.2020. / www.poslovni.hr