Stiglo je ozbiljno upozorenje analitičara o recesiji u njemačkom gospodarstvu

Stiglo je ozbiljno upozorenje analitičara o recesiji u njemačkom gospodarstvu

“Strašna, bijedna i užasna”, ovo je način na koji analitičari opisuju situaciju i žele dati do znanja da se radi o “ozbiljnom upozorenju na recesiju u njemačkom gospodarstvu".

Prošlog tjedna izašao je još jedan niz njemačkih podataka o proizvodnji, a grafikoni ne izgledaju lijepo.

Zbog svoje veličine i važnosti za svjetsku trgovinu, ako njemačka proizvodnja kihne, svi ostali mogu se prehladiti, ocijenio je u analizi Business Insider.

Među najjačim gospodarstvima svijeta, utjecaj na druga tržišta velik

Jedino pitanje koje najviše zabrinjava europsko gospodarstvo je kolaps njemačke proizvodnje koji je upravo u tijeku. 

Europska središnja banka stalno izdaje upozorenja o gospodarskom zdravlju cijele regije, a predsjednik Mario Draghi u srijedu je izjavio kako se gospodarski rast zaustavlja zbog pada potražnje, što je posebno zabrinjavajuće za Njemačku.

"Zima se vratila s osvetom nad industrijskim sektorom. Šokantan pad njemačkog proizvodnog indeksa na najnižu razinu od 2012. godine je snažan podsjetnik da su izgledi za industrijski sektor i dalje neizvjesni, pod utjecajem mnoštva potencijalnih negativnih šokova - od tvrdog Brexita do uvođenja carina od strane SAD-a", poručio je analitičar Oxford Economicsa Angel Talavera svojim klijentima.

Iako proizvodnja u Njemačkoj nije tako velika kao njezin sektor usluga, koji ostaje živahan, zemlja je psihološki identificirana sa svojom povijesnom proizvodnom snagom i tvrtkama kao što su BMW, VW, Audi, BASF-u i Bayer.

Njemačka je također najveće gospodarstvo u Europi. Nalazi se u središtu valutnog područja eurozone, s najvećim trgovinskim partnerima van Europe - Kinom i SAD-om. To je ujedno i četvrto najveće svjetsko gospodarstvo. 

Zato će se recesija iz Njemačke preliti diljem globalnih tržišta, upozoravaju analitičari.


Ostatak članka pročitajte na: poslovni.hr

Četvrtak, 28.03.2019.