Svijet ubrzano stari

Starenje svjetskog stanovništva ubrzat će se sljedećih dvadesetak godina

Starenje svjetskog stanovništva ubrzat će se sljedećih dvadesetak godina i doseći vrhunac 2030., prije smirenja koje će nastupiti približavanjem završetka stoljeća. Japan već predvodi 'utrku'.

Istraživanje su vodili znanstvenici bečkoga Demografskog instituta i njujorškog Državnog sveučilišta i ono pokazuje važnost tih procjena za državne politike, posebice zdravstvene.

Zemlje se nalaze na raznim razinama ubrzanja starenja. Japan je već blizu vrhunca razdoblja ubrzanja starenja, dok će Sjeverna Amerika, Europa, Kina i bivši Sovjetski Savez doseći to razdoblje između 2020. i 2030.

Za južnu Aziju, to će početi 2030., za Bliski istok 2040. i za subsaharsku Afriku sredinom stoljeća.

Omjer osoba starijih od 60 godina u svijetu će se utrostručiti tijekom stoljeća i prijeći s 10 posto 2000. godine, na 32 posto 2100.

Kina će prijeći s 10 posto na 42 posto, dok će blizu polovice stanovništva zapadne Europe (46 posto) imati više od 60 godina potkraj stoljeća, prema istraživanju.

"Vrlo je važno za one koji donose odluke da uzmu u obzir te statistike", objasnio je Warren Sanderson, suautor istraživanja i dodao da "u razdoblju ubrzanja starenja uvijek prijeti veća nestabilnost".

Petak, 01.02.2013.