Srbija: Tvrtke koje vrbuju i odvode medicinsko osoblje u Njemačku na meti inspektora

Srbija: Tvrtke koje vrbuju i odvode medicinsko osoblje u Njemačku na meti inspektora

Ogromna potreba Njemačke za bolničarima i njegovateljima – već sada je upražnjeno 40.000 radnih mjesta u klinikama.

Srpski inspektori posljednjih godina kažnjavaju posrednike koji bez dozvole vrbuju i odvode medicinsko osoblje u Njemačku, piše u novom tekstu njemačke istraživačke mreže Korektiv (Correctiv), a prenosi Deutsche Welle (DW) .

Ta mreža je imala uvid u dokumente koji potvrđuju da se nelojalni posrednici u Srbiji kažnjavaju sa 500 do 1400 eura.

Ogromna potreba Njemačke za bolničarima i njegovateljima – već sada je upražnjeno 40.000 radnih mjesta u njemačkim klinikama i domovima za stare – stvorila je čitavu mrežu posrednika od kojih su neki u potrazi za „lakom zaradom” i ne poštuju pravila, javlja Korektiv nakon istraživanja u kojem su učestvovali novinar iz pet zemalja.

Industrija odlaska
O toj temi su prvi izvještavali novinari DW u tekstu „Industrija odlaska” koji je krajem 2019. godine objavljen i, u dužoj verziji, u srbijanskom tjedniku „Vreme”. Prema tadašnjim saznanjima, njemačke klinike i starački domovi su spremni platiti i do 15.000 eura posrednicima koji im dovedu jednog njegovatelja iz Srbije.

„To je gotovo trgovina ljudima”, rekao nam je tada posrednik iz jedne legalne agencije o praksi pojedinih „kolega” koji medicinskim radnicima obećavaju čuda, a onda ih ostavljaju na cjedilu čim pokupe profit.

Istraživanje Korektiva sada potvrđuje tu veliku potražnju koja je opstala u doba pandemije. Navodi se da je tržište posredovanja u Njemačkoj teško oko 100 milijuna eura godišnje. Osim Balkana, medicinsko osoblje se na sličan način dovodi iz Meksika i Filipina.

Prema pisanju Korektiva, to je zainteresiralo i srpske inspekcije. Opisuje se više slučajeva da su srpski inspektori ubačeni među medicinske radnike kada bi neki posrednik ili agencija organizirali neprijavljeni skup na kojem se vrbuju medicinski radnici.

Takvi skupovi se obično događaju u beogradskim hotelima ili kafićima i to ne tajno, naprotiv – prethodno se najavljuju na društvenim mrežama. Recimo, u siječnju 2018. je Halida Bendke iz njemačkog Direna u ime svoje posredničke firme pozvala medicinske radnike iz Srbije na sastanak u kafiću Negro u centru Beograda, piše Korektiv. Inspekcija za rad je poslala svog čovjeka i epilog je bio kazna od 1200 eura.

Bendke je u odgovoru novinarima, kao i neki drugi koji su kažnjeni, tvrdila da je samo držala predavanje, odnosno informirala medicinske radnike, a ne da ih je vrbovala. Kaže, srpske službe su korumpirane i kaznile su je u dosluhu sa konkurentskom agencijom.

U jedan slučaj bila je umješana i ugledna Univerzitetska klinika u Bonu. Krajem rujna prošle godine je njen zaposleni Mlađen Petrović u iznajmljenoj sali u luksuznom beogradskom hotelu Metropol „informirao” zdravstvene radnike.

No iz dokumenata je jasno da im je klinika u Bonu eksplicitno nuđena kao poslodavac, pa je srpska inspekcija to vidjela kao vrbovanje i posredovanje u nalaženju posla, za šta Petrović nije imao dozvolu. Kazna je iznosila 1360 eura.

Klinika iz Bonna
Slučaj je potvrdila i Univerzitetska klinika iz Bonna, naglašavajući pak da je u pitanju bilo „informiranje” medicinskih radnika, te da se radilo o prekršajnoj, a ne krivičnoj prijavi. Novinari DW su ranije dobili potvrde samih posrednika da rade s one strane zakona.

Jedan posrednik je tada priznao da vrbuje ljude po bolnicama – kaže da ima nekoliko medicinskih sestara koje mu nalaze klijente.

“Ona me recimo nazove i kaže da ima tri kolegice koje bi u Njemačku. Ako to uspije, platim joj tristotinjak eura po osobi.”

Nakon što su ta saznanja objavljena krajem 2019, Srbija je ubrzo najavila raskidanje programa Triple Win između srpske i njemačke službe za zapošljavanje. Svaki deseti medicinski radnik koji je otišao iz Srbije u Njemačku otišao je upravo preko tog zvaničnog programa.

„Želimo da zadržimo ljude i smatrali smo da je, imajući u vidu ciljeve države, neprimjereno da na ovakav način podtičemo odlaske”, rekao je u veljači Zoran Đorđević, tadašnji srpski ministar rada. Projekat je zvanično okončan u lipnju. I Korektiv sada piše da odlazak medicinskog osoblja zemlje poput Srbije ili Meksika stavlja pred veliki problem.

„Zemlje poput Srbije i same se bore sa značajnim starenjem stanovništva – ali, za razliku od Njemačke, tome se dodaje i iseljavanje mladih.”

Ostatak vijesti pronađite na linku.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 22.07.2021. / poslovni.hr