Španjolska će snižavati plaće 'lijenim' državnim službenicima

Španjolska će snižavati plaće 'lijenim' državnim službenicima

Vrhovni sud u Španjolskoj donio je presudu u korist mjere kojom će se snižavati plaće najmanje produktivnim službenicima u toj zemlji.

Španjolska je poznata kao zemlja u kojoj je mnogim mladim ljudima cilj raditi u državnom sektoru, a mnogi vide državni posao kao ostvarenje sna. No, odsad će Španjolska kažnjavati svoje "lijene" državne službenike, prenosi agencija Anadolija.

U odnosu na cjelokupno ekonomsko stanje u zemlji, plaće su u državnom sektoru vrlo pristojne, a nude i mnogo veću stabilnost u odnosu na privatni sektor, kao i kraće radno vrijeme.

Ipak, posljednjih je godina ozbiljan problem u državnom sektoru činjenica da veliki broj zaposlenika uopće ne razmišlja o produktivnosti na radnom mjestu jer uživaju velika radnička prava, posebno kad je riječ o otkazima.

U sljedećem će razdoblju državni službenici ipak morati mnogo više paziti na rezultate svog rada jer će prema odluci Vrhovnog suda državne institucije imati pravo sniziti plaće zaposlenicima koji nisu ispunili svoje ciljeve i zadatke na radnom mjestu.

Utvrđeno je da se neki državni službenici, naprimjer, nikad nisu javljali na telefon, nisu slijedili radne upute i radili su manje nego što je to predviđeno po zakonu.

Prema podacima iz 2018., u državnom je sektoru radilo 3,07 milijuna ljudi ili 16 posto radno sposobnog stanovništva Španjolske, a prosječno radno vrijeme tamošnjih državnih službenika traje od 9:00 do 14:30.

Članak je prenesen s portala Al Jazeera Balkans.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 23.12.2019. / balkans.aljazeera.net