Skratio radno vrijeme kako bi žene bile više s obitelji

Skratio radno vrijeme kako bi žene bile više s obitelji

Tvrtka CPU Infotech iz Cazina, koja prodaje računalnu opremu, odlučila je skratiti radno vrijeme za jedan sat kako bi djelatnice mogle provoditi više vremena sa svojom obitelji, što je trenutno jedinstven slučaj u Unsko-sanskom kantonu, a možda i u cijeloj BiH.

Direktor tvrtke Dženan Kapić ističe da su plaće za njihovih šest radnica ostale iste, a da je dobit od svega obostrana.

"Ništa se neće izgubiti u tom satu, doći će poslovi i radnici će biti motiviraniji za rad, jer će provoditi više vremena sa svojom obitelji. Mislim da je ovo dobar potez koji će pozitivno utjecati na naše poslovanje, i nadam se da će ostali poslodavci slijediti ovaj primjer ", rekao je Kapić.

Zaposlenica Hana Perviz ističe da su plaće u ovoj tvrtki redovite, dodajući da ih je odluka poslodavca pozitivno iznenadila. "To mi mnogo znači kao supruzi i majci. Imam dijete od dvije godine i sada ću moći posvetiti više vremena svojoj obitelji", kaže ona.

Njena kolegica Emina Pašić dijeli ovo mišljenje dodajući da joj takva odluka omogućuje da posveti više vremena kućanskim poslovima.

"Svi znaju da radne žene rade dva posla istovremeno. Kada završe radno vrijeme, čeka ih još jedan posao kod kuće, što je ponekad i teže. Zato nam je ovaj sat toliko važan", kaže Pašić.

Predsjednik Saveza neovisnih sindikata USK-a Muhamed Mahmutović pozdravio je takav potez, ali rekao je da su takvi primjeri prava rijetkost u situaciji u kojoj se prava radnika krše na brojne načine.

"Poslodavci danas nemaju sluha i ne vide što se događa u društvu. Zbog procesa iseljavanja sve je manje radnika u Unsko-sanskom kantonu i uskoro ćemo se naći u situaciji da neće imati nikoga da radi. Međutim, njihov stav prema radnicima uopće se nije promijenio “, kaže Mahmutović.

Dodao je da mnogi radnici u ovom kantonu rade za najniže plaće u Europi, te da poslodavci na razne načine krše brojna prava iz područja radnog prava. Prema njegovim riječima, poslodavci ne shvaćaju da, kršeći radnička prava, zapravo čine sebi štetu jer će se staviti u situaciju da će izgubiti radnu snagu. "Nezadovoljan zaposlenik neće naporno raditi i neće proizvesti kvalitetan proizvod, što će u konačnici naštetiti i samom poslodavcu. Ovakva se situacija može promijeniti samo povećanjem plaća radnika i poštivanjem kolektivnih ugovora i radnog zakonodavstva. Radnici bi tako shvatili da je tvrtka u kojoj rade njihova obitelj i da rade u biti za sebe, a ne samo u korist poslodavca", rekao je Mahmutović. Prema njegovom mišljenju, u cjelokupnoj situaciji je podbacila i država, jer nadležne inspekcije i pravosuđe gledaju kroz prste bahatim poslodavcima i sve to rezultira da radnici odlaze u druge zemlje, gdje će zarađivati više i gdje će se njihova prava više poštovati.

Četvrtak, 23.01.2020. / nezavisne.com