Radnik s posla otišao 2 minute ranije. Šef ga dočekao na parkingu i dao mu otkaz

Radnik s posla otišao 2 minute ranije. Šef ga dočekao na parkingu i dao mu otkaz

Šef tvrtke u Bečkom Novom Mjestu dao je otkaz svom zaposleniku jer je s posla otišao dvije minute ranije. Šef je zaposlenika sačekao na parkiralištu i obavijestio ga o otkazu.

Kako pišu austrijski mediji, zaposlenik je radio kao inženjer prodaje za visokotehnološku tvrtku. Budući da je više puta bio angažiran i za tehničku podršku, jedva da mu je ostalo vremena za njegov stvarnu zadaću, odnosno brigu o klijentima.

Na problem je upozorio šefa tvrtke, no rečeno mu je da može raditi i prekovremeno, a ako to ne uspije, na svoje klijente može paziti u slobodno vrijeme. Deset sati prekovremenog mjesečno ionako je “normalno”.

Do tada je, međutim, zaposlenik već odradio više od 130 sati prekovremenog rada. Kada je isti dan, na kraju uobičajenog radnog vremena u tvrtki, zaposlenik otišao u kupovinu u najbliži supermarket, na parkiralištu ga je dočekao šef koji ga je na mjestu obavijestio o otkazu uz obrazloženje da se s posla odjavio već u 16:28, dakle 2 minute prerano.

Povrh toga, direktor tvrtke zahtijevao je hitan povrat ključa od službenog automobila. Nije se obazirao na zaposlenikove riječi da u vozilu još ima osobnih stvari.

Bez automobila i bez centa da kupi barem autobusnu kartu, potpuno zbunjeni zaposlenik morao je sat i pol čekati da ga njegova djevojka dođe pokupiti. Odmah je kontaktirao Radničku komoru u Bečkom Novom Mjestu. Međutim, intervencija kod poslodavca zbog neopravdanog otkaza nije uspjela. Tvrtka je čak uložila prigovor na intervencijsko pismo.

Tako je slučaj završio pred radnim i socijalnim sudom, za što je AK Donja Austrija dao muškarcu besplatnu pravnu zaštitu da podnese tužbu protiv otkaza. “Preplata kolektivnog ugovora nije karta koja omogućuje da se može slobodno raspolagati zaposlenicima. S plaćom je nadoknađeno samo šest prekovremenih sati mjesečno”, kaže predsjednik AK Donja Austrija i predsjednik ÖGB Donja Austrija Markus Wieser.

Tek prije usmene rasprave direktor je shvatio da gubi spor sa svojim stavom. Zato se obvezao platiti zaostali prekovremeni rad i otpremninu od 8.370 eura koja je tražena kao posljedica neopravdanog otkaza, piše Fenix Magazin.

Izvor: poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 21.09.2022. / www.poslovni.hr