Radnici jedne argentinske tvrtke jedni drugima određuju plaće

Foto: www.10pines.com

Radnici jedne argentinske tvrtke jedni drugima određuju plaće

Jedna argentinska softverska kompanija radi radikalne promjene u odnosu prema zaposlenima

10Pines pokušava biti transparentan i demokratičan, dopuštajući čak osoblju da si međusobno određuje plaće. Ariel Umansky odlučio je odbiti predloženo povećanje plaće za sedam posto u prosincu 2020. Smatrao je da to ne može opravdati pred svojim kolegama. Zapravo je to bio drugi put u pet godina da je odbio povišicu u 10Pinesu, piše BBC.

"Osjećao sam se nekako nesigurno zbog toga što sam blizu ili čak iznad ljudi za koje sam smatrao da imaju bolji učinak od mene. Smatrao bih se prevarantom", objašnjava Umansky.

O plaćama se odlučuje tri puta godišnje na sastancima argentinske kompanije, na kojima sudjeluju svi osim novih djelatnika koji su još uvijek na probnom radu.

Zaposlenici (ili mentori u njihovo ime) mogu se prijaviti za povišicu, o kojoj se onda otvoreno raspravlja. 10Pines je tehnološka kompanija sa sjedištem u Buenos Airesu osnovana 2010. godine i ima 85 zaposlenih.

Kompanija stvara softver za klijente, među kojima su Starbucks i Burger King, radeći na stvarima poput kartica vjernosti za kupce, aplikacija i platformi e-trgovine. Svake godine 50 posto dobiti podijeli se zaposlenicima.

"Ključni aspekt transparentnih plaća nije znati koliko svi zarađuju, već znati tko zarađuje više od koga. To je hijerarhija, zar ne?" pita Umanski.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala index.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 10.05.2021. / www.index.hr