Radnici Amazona traže bolje uvjete: 'Bezos ne bi uspio odraditi našu smjenu'

Radnici Amazona traže bolje uvjete: 'Bezos ne bi uspio odraditi našu smjenu'

Peticiju je potpisalo preko 600 zaposlenika kompanije moleći Amazon da poboljša radne uvjete.

Rina Cummings radila je tri 12-satne smjene svaki tjedan u Amazonovom gigantskom skladištu u New Yorku otkad je počela raditi tamo u 2018. Njen posao je pregledati i skenirati 1800 Amazonovih paketa dnevno, odnosno 30 u jednoj minuti, prije nego što budu dostavljeni.

Ona je jedna od radnica zahvaljujući kojoj je Amazon ovog Božića ostvario najbolje poslovne rezultate u svojoj povijesti. Brža dostava omogućila je jednoj od najvećih svjetskih kompanija da u posljednjem tromjesečju 2019. uprihodi 87 milijardi dolara te da njen šef Jeff Bezos u svoj džep doda 12,8 milijardi dolara.

No, dok su Amazonovi korisnici i dioničari više nego sretni, radnici baš i nisu, a da je to tako jasno pokazuje peticija koju je potpisalo preko 600 zaposlenika kompanije koji, kako piše The Guardian, mole Amazon da poboljša radne uvjete.

Preciznije, ono što radnici traže jest jedna 30-minutna pauza umjesto dvije pauze od 15 minuta budući da im toliko treba samo da od skladišta dođu do prostorije za odmor.

Uz to, traže i pouzdaniji prijevoz do samog skladišta te veće sigurnosne mjere budući da su ozljede u Amazonovih skladištima tri puta češće od američkog prosjeka u ostalim skladištima.

- Ima dana kad mi se ništa ne dogodi samo zbog Božje milosti - kaže Cummings i dodaje da nakon što je objavljeno izvješće o visokim postocima ozljeda kompanija je reagirala, no instalacijom monitora na kojima piše da je sigurnost radnika najveći prioritet tvrtke. Bolje rečeno, nije se promijenilo apsolutno ništa, a zaposlenici koji se požale na sigurnosne uvjete i zdravstvene probleme nerijetko dobivaju otkaz.

- Stalno otpuštaju radnike. Možeš dobiti otkaz za bilo što – ispričala je za The Guardian dodajući kako ima oštećeni vid zbog čega je zakonom određeno da radi na odjelima prilagođenima njenim poteškoćama. Ipak, voditelji je kontinuirano žele prebaciti na teže odjele.

Juan Espinoza je radio kao dizaličar u skladištu te je njegova zadaća bila podići i prevesti 400 paketa u jednom satu.
- Nisam to mogao izdržati. Čovjek sam, a ne robot! - ljut je bio Espinoza.

Kako bi bili sigurni da njihovi radnici doista ostvare rigorozne norme, Amazon nadzire svoje zaposlenike te, kada ne dosegnu očekivane brojke, uz pomoć algoritma automatski im se pošalje upozorenje.

- Svi smo cijelo vrijeme svjesni da nas prate algoritmi kako bi bili sigurni da radimo najbrže što možemo i ako prođe više od predviđenog vremena između dvaju paketa, računalo to odmah zabilježi i dobivamo otkaze – ispričali su za britanski The Guardian i dodali kako “Bezos nikad ne bi uspio odraditi cijelu smjenu”.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala novac.jutarnji.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 07.02.2020. / novac.jutarnji.hr