Rad od kuće potaknuo nordijska gospodarstva u ovoj pandemiji

Rad od kuće potaknuo nordijska gospodarstva u ovoj pandemiji

Dobro razvijena digitalna infrastruktura pomogla je nordijskim gospodarstvima da prebrode pandemiju bolje od većine Europe

Britansko gospodarstvo smanjilo se za oko petinu u drugom kvartalu, Španjolska je zabilježila pad od 18,5 posto, a eurozona kao cjelina 11,8 posto. S druge strane, BDP Finske pao je samo 4,5 posto, dok su Švedska i Norveška zabilježile nešto veći pad od 8,3 odnosno 6,3 posto.

- Bolja digitalna infrastruktura znači da smo brže mogli raditi od kuće. Infrastruktura postoji i navikli smo je koristiti - rekao je Robert Bergqvist, glavni ekonomist švedske banke SEB.

- To je pomoglo očuvanju proizvodnje i potrošnje - dodao je.

Danska, Švedska, Finska i Nizozemska imale su najnaprednija digitalna gospodarstva u Europskoj uniji 2018., pokazalo je istraživanje Europske komisije, na osnovi konektivnosti, ljudskog kapitala, korištenja interneta i raširenosti e-trgovine.

Nordijske zemlje, sjedišta Ericssona i Nokije, bile su na europskom vrhu po radu od kuće i prije pandemije.

U prvoplasiranoj Švedskoj 2019. od kuće je, barem povremeno, radilo nešto manje od trećine radnika, po Europskoj zakladi za poboljšanje uvjeta života i rada (Eurofound). Prosjek za EU bio je oko 10 posto.

Dugoročne prakse fleksibilnog rada, kao što je dopuštanje radnicima da ostanu kod kuće s bolesnom djecom i naglasak na zdravoj ravnoteži između poslovnog i privatnog života dali su poticaj radu od kuće.

Za vrijeme pandemije, oko 60 posto Finaca moglo je raditi od kuće, gotovo dvostruko više nego u Španjolskoj. Švedska i Danska također su dosta iznad europskog prosjeka koji iznosi manje od 40 posto, po podacima Eurofounda.

Tomu je pomogao visok udio radnih mjesta koja se oslanjanju na informacijsku tehnologiju i na kojima je moguć rad od kuće, ali su i poduzeća i pojedinci brzo reagirali i učinili taj digitalni skok.

Zajedno s dobro utvrđenim pravilima za radnike sa skraćenim radnim vremenom, to znači da su radni sati pali manje nego u većini Europe – za 4,2 posto u Norveškoj u drugom kvartalu prema 10,7 posto za cijelu eurozonu, pokazuju podaci Eurofounda.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala 24sata.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 24.09.2020. / www.24sata.hr