Prvi u svijetu kreću na četverodnevni radni tjedan

Prvi u svijetu kreću na četverodnevni radni tjedan

Prednosti ovog modela su povećanje produktivnosti, poboljšanje mentalnog zdravlja radnika i borba protiv klimatskih promjena

Španjolska bi mogla postati jedna od prvih zemalja na svijetu koja će isprobati četverodnevni radni tjedan. Vlada je pristala pokrenuti pilot projekt za zainteresirane tvrtke. Stranka Más País objavila je da je vlada prihvatila njezin prijedlog.

"S četverodnevnim radnim tjednom (32 sata) započinjemo s pravom raspodjelom našeg vremena", objavio je Iñigo Errejón iz Más Paísa na Twitteru. O takvoj organizaciji rada već se razmatrali Novi Zeland i Njemačka ali i brojne druge države. Prednosti ovog modela su povećanje produktivnosti, poboljšanje mentalnog zdravlja radnika i borba protiv klimatskih promjena. “Španjolska je jedna od zemalja u kojoj radnici ulože više sati od europskog prosjeka. Ali nismo među najproduktivnijim zemljama", rekao je Errejón, piše Guardian.

Iako još treba odraditi niz razgovora s vladom trogodišnji projekt vrijedan je 50 milijuna eura a tvrtkama će omogućiti prijelazno razdoblje. Na primjer, troškovi naleta tvrtke u četverodnevni radni tjedan mogli bi se pokriti na 100 posto prve godine, 50 posto druge godine i 33 posto treće godine. "S ovim brojkama računamo da bismo mogli pokriti oko 200 tvrtki, s ukupno negdje od 3.000 do 6.000 radnika", rekao je Héctor Tejero iz Más Paísa. Stranka je predložila da se organiziraju i stručnjaci koji bi sve pratili, uključujući predstavnike vlade, radničkih sindikata i poslovnih lobija - koji će također pomoći u analizi rezultata. Razvoj ovog eksperimenta sigurno će se pratiti širom svijeta.

Preuzeto sa vecernji.hr

Utorak, 23.03.2021. / vecernji.hr, vecernji.hr