Prošlu godinu obilježio cjenovni šok, koji bi se, mogao nastaviti i ove godine

Prošlu godinu obilježio cjenovni šok, koji bi se, mogao nastaviti i ove godine

Sve je već preskupo jer su troškovi proizvodnje enormno porasli, a standard je ravan nuli.

Osiromašeni građani, depresivni biznismeni, željni političari, piše internetski portal Deutsche Welle. Loše je okruženje u kojem makedonsko gospodarstvo ulazi u novu fazu, popločanu starim izazovima.

Skupa struja, rekordna inflacija, slaba likvidnost, pravna nesigurnost samo su neki od problema koji će i ove godine opterećivati i zahtijevati mnogo truda, volje i znanja da bi se učinkovito prevladali.

Utjecaj krize osjećaju svi, ali ponajviše obični građani koji su već otupjeli na obećanja o stabilnijoj i prosperitetnijoj budućnosti.

“Već smo ostarjeli sa željom za boljim i višim standardom, a zapravo stalno tonemo. Želim vjerovati da imamo snage za bolje, ali s kim? Vidimo gdje su nas doveli oni koji nam kroje sudbinu. Od prve do zadnje. Narod trbuhom za kruhom pati, a političari se bore za vlast i posluju”, komentirao je Petar iz Skoplja s kojim smo razgovarali na jednoj od tržnica.

Prošlu godinu obilježio je energetski i cjenovni šok, koji bi se, sudeći prema aktualnim kretanjima, vrlo lako mogao nastaviti i ove godine. Troškovi života drastično su porasli unatoč mjerama koje je poduzela Vlada, koja je ublažila inflacijski šok i još ga pokušava smiriti zamrzavanjem, odnosno ograničavanjem marži za neke od osnovnih prehrambenih proizvoda.

Utjecaj energetske krize je ogroman, posebice u području električne energije, koja će i dalje šokirati građane ako ne budu štedljivi i oprezni u potrošnji i usklađivanju dnevnog s jeftinom tarifom. Regulatorna komisija za energetiku objavila je da je cijena koja se od početka godine obračunava po drugoj tarifi, imat će povećanje cijene.

Ali to se neće dogoditi za 99,2% kućanstava koja racionalno koriste električnu energiju. Građani su zbunjeni ovakvim objašnjenjima i strahuju od novih šokova: “Ne znam više koliko i gdje štedjeti. Ovo s novim tarifama po kojima se obračunava naša potrošnja struje mi je potpuno nejasno i bojim se da ćemo se obiti o glavu”, reagira Nade iz Skoplja.

Cijeli članak pročitajte na poslovni.hr

Utorak, 03.01.2023. / Poslovni dnevnik, poslovni.hr