Postati financijski neovisan do 40. godine i otići u prijevremenu mirovinu. San ili stvarnost?

Postati financijski neovisan do 40. godine i otići u prijevremenu mirovinu. San ili stvarnost?

'Postani potpuno financijski neovisan i otiđi u prijevremenu mirovinu' (FIRE) – ovo je pokret koji se vrlo brzo širi SAD-om. To je sistem štednje i pomnog planiranja financijskih sredstava za ’starije’ dane. Mnogi se ovom pokretu priključe već od samog početka svog radnog odnosa, a cilj im je da u svojim 30-ima ili 40-ima odu u penziju i pritom si osiguraju dovoljno novčanih sredstava za lagodan život.

Jose i Tatiana, jedni su od nekolicine američkih parova koji su se odlučili na štednju kako bi mogli otići u prijevremenu mirovinu. Sa svojim planom krenuli su već na samom početku svoje veze jer nisu željeli cijeli svoj život provesti opterećeni poslom. Oboje rade za jednu investicijsku kompaniju, a trenutno 70 posto svojih primanja stavljaju sa strane. Tako su unazad nekoliko godina svoj kućni budžet srezali s 110.000 dolara na 44.000 dolara godišnje.

- Štedjeti za prijevremenu mirovinu može svatko. To nije samo za imućnije ljude koji imaju velika primanja. Važno je dobro odrediti svoj cilj i držati ga se, ma koliko god se ponekad činio neostvariv, istaknula je Tatiana.

Dosad su uštedjeli 1,2 milijuna dolara, što im je prema njihovim izračunima dovoljno za 30 godina ako će pri tome trošiti 40.000 dolara na godinu. Iako su već 2017. godine, po financijskoj slici, bilo spremni na prijevremenu mirovinu, odlučili su da će nastaviti raditi sve do 2020.

Bračni par pojasnio je da se prije svega u ovom pothvatu može uspjeti jedino ako supružnici, odnosno životni partneri imaju zajednički cilj. Uz, to, važno je odrediti koliko novaca želite uštedjeti i u kojem vremenskom periodu. Isto tako, morate odlučiti planirate li se isključivo držati štednje i rezanja svog budžeta iz godine u godinu ili ćete se okušati u investicijama koje će vam u konačnici donijeti željeni iznos, piše Market Watch.

 


Ostatak članka pročitajte na: novac.jutarnji.hr

Tagovi: SAD, FIRE, mirovina, mladi
Srijeda, 03.04.2019.