Posljedice pandemije katastrofalno utječu na gospodarstvo Europe, najgore tek dolazi

Posljedice pandemije katastrofalno utječu na gospodarstvo Europe, najgore tek dolazi

GOSPODARSKE aktivnosti u eurozoni sunovratile su se u ožujku, odražavajući katastrofalne posljedice pandemije koronavirusa koja je u Europi odnijela nekoliko desetaka tisuća života, a u gospodarstvu posebno teško pogađa uslužni sektor.

Indeks menadžera nabave (PMI) u eurozoni pao je u ožujku za 21,9 bodova u odnosu na veljaču, spustivši se na 29,7 bodova, najnižu razinu otkada je londonska tvrtka počela prikupljati i obrađivati podatke.

Njegov je pad ujedno najveći otkada je Markit počeo objavljivati izvješća, pri čemu je snizio početnu procjenu njegove vrijednosti za 1,7 bodova. 

Godišnja stopa pada gospodarstva eurozone već je blizu 10 posto, a najgore tek dolazi

"Podaci upućuju na zaključak da je godišnja stopa pada gospodarstva eurozone već blizu 10 posto, a najgore neizbježno tek dolazi u bliskoj budućnosti", tumači glavni ekonomist Markita Chris Williamson. 

Aktivnosti su potonule i u industriji i u uslužnom sektoru koji je do pandemije bio glavni oslonac posustalog gospodarstva eurozone, a u prošlom je mjesecu zabilježio najveći pad aktivnosti otkada je Markit počeo prikupljati podatke.

Glavni ekonomist Markita: "Nijedna zemlja neće izbjeći težak pad poslovne aktivnosti"

"Posebno teške posljedice zbog pandemije covida-19 trpi uslužni sektor, pri čemu mjere obuzdavanja virusa redom pogađaju putovanja, turizam, restorane i druge aktivnosti zabave", primjećuje Williamson.

Pad aktivnosti tijesno je povezan s podjednako velikim padom novih narudžbi, najvećim otkada je Markit prije gotovo 22 godine počeo objavljivati izvješća, budući da mjere kojima vlade ograničavanju širenje virusa teško pritišću potražnju i gospodarsku aktivnost.

Glavni ekonomist Markita naglašava da "nijedna zemlja neće izbjeći težak pad poslovne aktivnosti", dodajući ipak da nagli pad aktivnosti u talijanskom uslužnom sektoru nagovješćuje što čeka druge zemlje u idućim mjesecima.

Ekonomske posljedice pandemije covida-19 nije moguće točno procijeniti

Poslovni čelnici u zemljama eurozone ne vide svjetlo na kraju tunela, iskazujući zabrinutost zbog covida-19 i mjera obuzdavanja virusa, a muči ih i što nije poznato koliko će dugo one biti snazi, utvrdio je Markit.

Ekonomske posljedice pandemije covida-19 nije moguće točno procijeniti dok ne dobijemo jasniju predodžbu o tome koliko će dugo ona trajati i koliko će se proširiti, zaključuje Williamson.

Preuzeto sa index.hr

 

Petak, 03.04.2020. / HINA, index.hr