Portugal podiže minimalac, i dalje je među najnižima u zapadnoj Europi

Portugal podiže minimalac, i dalje je među najnižima u zapadnoj Europi

PORTUGALSKA vlada predstavila je prijedlog povećanja mjesečne minimalne plaće u sljedećoj godini za gotovo šest posto, na 635 eura, što bi značilo da će i dalje biti među najnižima u zapadnoj Europi.

Na početku drugog mandata, u listopadu, premijer Antonio Costa obećao je povećati minimalnu plaću do 2023. godine za 25 posto, na 750 eura.

"Ta linija povećanja pridonosi oporavku prihoda i poboljšanju razine društvene kohezije", navodi vlada u planu u koji je Reuters dobio uvid.

"Povećanje se poklopilo sa značajnom dinamikom u gospodarstvu i na tržištu rada", dodaje se u dokumentu.

Sindikati smatraju da je povećanje nedovoljno

Najveći portugalski sindikat CTGP smatra da je povećanje na 635 eura "nedovoljno", tvrdeći da zemlja može osigurati i znatno veći rast minimalne plaće.

Svaki peti radnik u Portugalu prima minimalnu plaću, a u prekarnom je radnom odnosu prošle godine bilo 890.000 Portugalaca. Taj se pojam odnosi na nestandardne oblike zapošljavanja, uključujući privremeni rad i ugovore na određeno vrijeme.

Costini socijalisti lijevog centra, za čijeg je četverogodišnjeg mandata na vlasti gospodarstvo snažno poraslo, a proračunski je deficit smanjen, pobijedili su na izborima 6. listopada i postali stranka s najviše zastupnika u parlamentu, iako im je većina izmakla za dlaku.

Vladin prijedlog o povećanju minimalne plaće na 635 eura stupa na snagu početkom sljedeće godine.

Cijeli članak pročitajte na index.hr.

Srijeda, 13.11.2019. / https://www.index.hr/