Poboljšani izgledi za oporavak eurozone, očekuje se nešto snažniji gospodarski rast

Poboljšani izgledi za oporavak eurozone, očekuje se nešto snažniji gospodarski rast

Rast gospodarstva eurozone u idućoj godini bit će nešto snažniji nego što se ranije mislilo

Pokazala je najnovija anketa Reutersa, provedena nakon što su čelnici Europske unije postigli dogovor o fondu za oporavak gospodarstava pogođenih koronakrizom, vrijednom 750 milijardi eura.

No, ekonomisti koji su sudjelovali u anketi provedenoj od 22. do 28. srpnja također su zaključili da će trebati najmanje dvije godine da se bruto domaći proizvod (BDP) eurozone vrati na razine prije izbijanja pandemije, unatoč tisućama milijardi eura poticaja iz Europske središnje banke (ECB) i od vlada.

Slijedom dogovora o fondu za oporavak EU-a, koji je bio očekivan, ali i postignut ranije nego su mnogi analitičari predviđali, EU će se po prvi put na tržištu kapitala zadužiti. Ali ti se poticaji gospodarstvu neće osjetiti prije 2021. godine.

Oko tri četvrtine ekonomista, odnosno njih 29 od 38 koliko ih je sudjelovalo u toj anketi, reklo je da su se njihova očekivanja poboljšala u vezi izgleda za gospodarstvo eurozone od iduće godine pa nadalje, među kojima su trojica rekla da su njihova očekivanja značajno poboljšana. No, zasad su tek blago podigli svoje procjene rasta.

Za dva najveća gospodarstva eurozone ekonomisti predviđaju snažniji oporavak u 2021. godini nego su očekivali u travnju.

Za njemačko gospodarstvo sada predviđaju rast od 4,7 posto u idućoj godini, čime su podigli raniju prognozu za 0,3 postotna boda. U Francuskoj očekuju i znatno snažniji rast, od 7,3 posto, dok su u travnju očekivali rast od 4,2 posto.

Značajno su poboljšani i izgledi za Italiju, treće najveće gospodarstvo eurozone i među najteže pogođenima pandemijom, u kojem sada u idućoj godini očekuju rast od 6,2 posto. Ranije su predviđali rast od pet posto.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala novac.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 29.07.2020. / novac.jutarnji.hr