Plaćaju zaposlenicima da dovedu nove radnike, nagrade od 100 do 200 eura

Plaćaju zaposlenicima da dovedu nove radnike, nagrade od 100 do 200 eura

Ako kandidat kojeg predlože zaposlenici ostane ne poslu mjesec dana, nagrada je 100 eura bruto, a za dva mjeseca dobit će 200 eura.

Slovenski proizvođaj kućanskih uređaja Gorenje, ovog proljeća, nakon što ga je preuzeo kineski Hisense, najavio je otpuštanje 270 radnika. Nije riječ o radnicima u proizvodnji, i na kraju ih je otišlo samo 60, a Gorenje se našlo pred novim problemom - kako pronaći nove radnike, piše Večer.

Zbog povećane potražnje i proizvodnje, sto radnika već je zaposleno za rad u proizvodnji u kolovozu. "U drugoj polovici rujna trebat će nam još oko 80 radnika", kaže Mateja Celin iz službe za odnose s javnošću Gorenja. Dodala je da se to događa svake godine kada se proizvodnja poveća, te zapošljavaju nove ljude na određeno vrijeme. Međutim, ove godine imaju puno problema s pronalaženjem radnika. 

Nema proizvodnih radnika
"Na tržištu više nema dovoljno ljudi koji bi radili u proizvodnji", objašnjava Celin. Zato se po prvi put u potragu za novim ljudima krenulo drugim putem. Svojim zaposlenicima nude nagrade ako predlažu potencijalnog novog radnika za posao u proizvodnji. Pozvali su zaposlenike da svojim poznanicima, susjedima, rođacima koji bi mogli biti zainteresirani za rad u proizvodnji Gorenja daju informacije o mogućnostima zaposlenja. 

"Ako njihov kandidat uspješno završi mjesec dana probnog rada, zaposleniku koji je predložio radnika nudimo 100 eura bruto. Bude li kandidat radio dva mjeseca, zaposlenik u Gorenju koji ga je preporučio dobit će bruto nagradu u iznosu od 200 eura. Nagrade će se isplaćivati zajedno s plaćama za studeni, a dosad smo dobili oko 50 kandidata za rad u proizvodnji", kaže Mateja Celin. Riječ je o radu na određeno vrijeme koji će trajati najmanje dva mjeseca odnosno do kraja godine. "Ako bi povećane potrebe potrajale duže, broj radnika u proizvodnji će se prilagoditi", dodaje Celin. 

I u budućnosti će Gorenje i dalje zapošljavati, i to ne samo na određeno vrijeme. U planu je izgradnja nove tvornice televizora, za koju se očekuje da postupno zaposliti tisuću radnika.

Prema početnim planovima, očekuje se da će tvornica početi s radom za godinu dana, godišnja proizvednja bit će milijun uređaja, a zaposlit će se između 300 i 400 radnika.  U drugoj fazi širenja tvornice, koja bi se trebala završiti do 2023. godine, planira se povećati kapacitet pogona na četiri milijuna televizora, a broj zaposlenih trebao bi se povećati na tisuću osoba. 

U travnju ove godine izaslanstvo slovenske vlade, koju je vodio ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek, boravilo je Kini i posjetilo kompaniju Hisense. Počivalšek je, kako su prenijeli slovenski mediji,  kineskim dužnosnicima izrazio spremnost i otvorenost vlade za buduće investicije i dolazak kineskog kapitala u Sloveniju, te najavio da će vlada sufinancirati Hisenseovu tvornicu televizora Gorenje u Velenju.

U gubitku od 29,5 mil. eura
Grupa Gorenje u prvih je šest mjeseci ove godine ostvarila 567,5 milijuna eura prihoda, što je 1,6 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Prva polovica godine završena je s čistim gubitkom od 29,5 milijuna eura. Prema objašnjenju kineskih vlasnika, lipanj je prvi mjesec u kojem je nakon višemjesečnog negativnog poslovanja ostvarena dobit.

Preuzeto sa portala poslovni.hr 

Petak, 20.09.2019. / poslovni.hr