Ozbiljno upozorenje: 'Eurozoni prijeti nova financijska kriza'

Ozbiljno upozorenje: 'Eurozoni prijeti nova financijska kriza'

Viši savjetnik njemačke vlade Lars Feld među prvima je upozorio na usporavanje njemačkog gospodarstva, a u najnovijem razgovoru za britanske medije skrenuo je pozornost i na Italiju, predviđajući moguće prelijevanje teškoća i na druge zemlje eurozone.

Viši savjetnik u njemačkom vijeću gospodarskih stručnjaka Feld u razgovoru za BBC iskazao je bojazan od moguće nove financijske krize u Europi.

Njemačka vlada očekuje rast od svega 0,5 posto u ovoj godini dok je samo unazad par mjeseci očekivala 1,8-postotni rast. Među glavnim razlozima sniženih prognoza izdvaja se proizvodni sektor koji pritišću brojni problemi.

Italija pak svim snagama nastoji otkloniti prijetnju nove recesije, vodeći bitku s visokim javnim dugom i bankarskom krizom, zbog čega je i dalje ranjiva, upozorava viši savjetnik njemačke vlade u razgovoru za BBC.

'Potencijalna zaraza'

Zbog planirane veće proračunske i potrošnje poreznih prihoda talijanski proračunski manjak i javni dug naglo rastu i na putu su da premaše najviše dopuštene razine u Europskoj uniji, dodatno narušavajući financijsku vjerodostojnost zemlje.

Euroskeptična vlada u Rimu opterećena je javnim dugom u visini 132,2 posto BDP-a, prema podacima Eurostata za 2018. - veći dug samo Grčka. Zabrinutost zbog tako visokog duga mogla bi pojačati pritisak na talijanski financijski sustav.

“Bankarski sustav u Italiji nije siguran koliko bismo priželjkivali. Teškoće bi se mogle proširiti na druge zemlje - posebice iz talijanskog bankarskog sustava na one drugih zemalja. Prije svega valja ipak upozoriti na opasnost širenja problema iz talijanske vlade na čitav tamošnji bankarski sustav”, naglasio je Feld u razgovoru za BBC.

To bi moglo izgledati kao nova kriza u eurozoni, zaključuje.

U prošle tri godine pomoć je već zatražilo sedam talijanskih banaka, podsjeća Feld.


Cijeli članak dostupan na: poslovni.hr

Utorak, 21.05.2019.