Oni otpuštaju radnike pa ih zapošljavaju za rad na crno

Oni otpuštaju radnike pa ih zapošljavaju za rad na crno

Kako navode iz ministarstva, inspekcija će posebno djelovati u tom segment radnih odnosa zbog sankcioniranja u skladu sa zakonom.

U uvjetima otežanog poslovanja brojnih kompanija zbog pojave pandemije koronavirusa u Bosni i Hercegovini pojavljuju se slučajevi otpuštanja radnika i njihovog prijavljivanje Službi za zapošljavanje Srednjobosanskog kantona (SBK) da bi mogli koristiti prava koja pripadaju nezaposlenim osobama, priopćilo je danas Ministarstvo gospodarstva tog kantona.

“Budući da pojedini poslodavci zapošljavaju navedene radnike za rad na crno, Ministarstvo gospodarstva Srednjobosanskog kantona obaviještava sve radnike i poslodavce na području našeg kantona da će jedna od prioritetnih aktivnosti Kantonalne inspekcije rada u sljedećem razdoblju biti upravo kontrola otpuštanja radnika i njihovog angažiranje za rad na crno, što predstavlja grubo kršenje propisanih odredbi Zakona o radu FBiH”, navodi se u priopćenju.

Ministarstvo je pozvalo sve građane, poslodavce, udruženja poslodavaca, gospodarsku i obrtničku komoru, da sve informacije o tvrtkama koji su otpustile radnike, a i dalje ih zapošljavaju za nelegalan rad dostave inspekciji Ministarstva gospodarstva Srednjobosanskog kantona.

Kako navode iz ministarstva, inspekcija će posebno djelovati u tom segment radnih odnosa zbog sankcioniranja u skladu sa zakonom.

“Svako zapošljavanje otpuštenih osoba za rad na crno bit će sankcionirano izdavanjem prekršajnih naloga zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o radu FBiH”, upozoravaju iz Ministarstva gospodarstva SBK-a.

Članak je prenesen s poslovni.hr portala.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 22.04.2020. / www.poslovni.hr