Oni ne znaju za krizu, nadmašili su sva očekivanja

Oni ne znaju za krizu, nadmašili su sva očekivanja

Četiri najveće američke tehnološke kompanije ne znaju za krizu, ako je suditi po financijskim izvješćima za drugo tromjesečje koja su nadmašila očekivanja analitičara

Samo dan nakon što su čelni ljudi Amazona, Applea, Facebooka i Googlea odgovarali na pitanja kongresnika o zloupotrebi tržišne moći, objava poslovnih rezultata izbrisala je zabrinutost investitora oko mogućih regulatornih problema i donijela je skok njihove burzovne vrijednosti za 230 milijardi dolara. Time je prvi put u povijesti njihova ukupna tržišna kapitalizacija prešla iznos od 5 bilijuna dolara.

Apple je jučer objavio rast prihoda u svim segmentima poslovanja i u svim područjima svijeta u kojima prodaje svoje proizvode, ponajviše zbog rastućeg trenda rada od kuće uslijed pandemije koronavirusa što je tržište motiviralo na veće korištenje Appleove lepeze proizvoda i usluga. Tehnološki div zabilježio je prihode od 59,7 milijardi dolara i dobit po dionici od 2,58 dolara. Za ilustraciju, analitičari su očekivali prihode od 52,25 milijardi dolara i dobit od 2,04 dolara po dionici. Objava izvješća rezultirala je rastom cijene Appleove dionice za 6 posto čime je dosegla rekordni iznos od 400 dolara.

Cijena dionica Amazona porasla je za 5 posto nakon što je objavio najveću dobit u svojoj 26-godišnjoj povijesti s obzirom da je internetska prodaja tijekom pandemije zabilježila značajan skok. Kompanija je objavila da su joj prihodi na godišnjoj razini skočili 40 posto na 88,9 milijardi dolara.

Vrijednost Facebooka na burzi je skočila 7 posto nakon što je najveća društvena mreža objavila rast prihoda od 11 posto na 18,7 milijardi dolara. To je doduše najsporiji rast Facebookovih prihoda ikada, ali je značajno iznad očekivanja o 3-postotnom rastu.

Googleovi oglašivački prihodi oporavili su se tijekom drugog tromjesečja, nakon potonuća u ožujku. Ipak, prihodi krovne kompanije, Alphabeta, niži su za dva posto što je prvi kvartalni pad u 16 godina koliko kompanija kotira na burzi. Alphabetova dobit dosegla je gotovo 7 milijardi dolara odnosno 10,13 dolara po dionici. To je iznad očkivanja o prihodima od 5,6 milijardi dolara i dobiti od 8,29 dolara.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 31.07.2020. / www.poslovni.hr