Odsad možete fino zarađivati kao donator stolice. Nije šala, hitno se traže donatori!

Odsad možete fino zarađivati kao donator stolice. Nije šala, hitno se traže donatori!

Organi, ali i krv očito nisu jedine stvari koje ljudi mogu donirati iz svojih tijela da bi spasili život nekom drugom. U novije vrijeme vlada sve veća potražnja za fekalijama jer je transplantacija fekalnih tvari sve popularniji zahvat za tretiranje pacijenata s određenim crijevnim problemima.

Koliko je potražnja postala ozbiljna, potvrđuje činjenica da u australskih bolnicama nedostaje zaliha zdrave stolice. Liječnici, stoga, pozivaju ljude sa zdravim navikama pražnjenja da svrate u obližnju bolnicu i donesu svoj izmet uime znanosti.

Postoje ‘banke izmeta’

Zasad se na ovaj način tretira stanje clostridium difficile, bakterijska infekcija crijeva koja uzrokuje anomalije u dobrim bakterijama i dopušta rast opasnih organizama. Učinkovitost transplantacije fekalnih tvari potvrdio je mikrobiolog prof. Andrew Holmessa Sveučilišta u Sydneyju.

Premda nekim ljudima ideja o ugradnji tuđega izmeta ne zvuči nimalo primamljivo, ovaj profesor kaže kako oboljeli nemaju gotovo nikakve predrasude prema zahvatu koji im može pomoći. Potražnja za donatorima stolice u Australiji je toliko velika da su ondje otvorene i tzv. banke izmeta.


Ostatak članka pročitajte na: net.hr

 

Petak, 21.06.2019.