Obavještajni agenti koriste društvene mreže kako bi regrutirali agente

Obavještajni agenti koriste društvene mreže kako bi regrutirali agente

Obavještajni agenti koriste društvene mreže kako bi regrutirali agente, a LinkedIn im služi kao idealno mjesto za to, smatraju dužnosnici protuobavještajnih agencija zapadnih zemalja.

Bivši visoki dužnosnik za vanjsku politiku u administraciji Baracka Obame dobio je poruku na LinkedIn u kojoj je dobio ponudu da dođe u Kinu gdje bi ga se povezalo s dobro plaćenim poslovnim prilikama. Sličnu poruku dobio je i bivši dužnosnik u danskom Ministarstvu vanjskih poslova koji se trebao naći sa zaposlenicom kineske firme, međutim na sastanku su se umjesto nje pojavila tri sredovječna muškarca, piše New York Times.

Obojicu je na poznatoj poslovnoj mreži LinkedIn dodala osoba koja je tvrdila da radi na Kalifornijskom institutu za tehnologiju, a čiji profil pokazuje povezanost s dužnosnicima iz Bijele kuće i veleposlanicima. Međutim, takva osoba ne postoji.

Idealno mjesto za regrutiranje
Obavještajni agenti koriste društvene mreže kako bi regrutirali agente, a LinkedIn im služi kao idealno mjesto za to, smatraju dužnosnici protuobavještajnih agencija zapadnih zemalja. Obavještajne agencije SAD-a, Velike Britanije, njemačke, Francuske poslale su nedavno upozorenje u kojem navode kako strani obavještajni agenti prilaze tisućama korisnika poznate američke društvene mreže, a kineski špijuni su među najaktivnijima.

Američki dužnosnici smatraju kako je LinkedIn idealan za regrutiranje špijuna, upravo jer veliki broj korisnika od od njih 645 milijuna traže poslovne prilike, često od stranih kompanija. LinkedIn je jedina značajna američka društvena mreža koja nije blokirana u Kini jer su pristali cenzurirati određene materijale. Obavještajci često daju ponude kako bi mogući regruti došli u Kinu, a onda kada stignu agenti rade na stvaranju veze s potencijalnim špijunima. Posebno ranjivi su upravo bivši državni službenici koji traže posao.

Efikasno sredstvo regrutacije
LinkedIn se oglasio i naveo kako kompanija proaktivno traži lažne profile kako bi ih ukinuli i da imaju tim koje reagira na dojave iz različitih izvora, uključujući i vladine agencije.

U velikom broju slučajeva, mnogima omiljena poslovna mreža pokazala se kao efikasno sredstvo regrutiranja. Naime, u svibnju je na 20 godina zatvora zbog špijunaže osuđen bivši zaposlenik CIA-e Kevin Patrick Mallory, a sve je počelo tako što je odgovorio na poruku koju mu je poslao kineski obavještajni agent koji se pretvarao da je zaposlenik think tanka, piše New York Times.

Vijest je prenesena s vecernji.hr

Srijeda, 28.08.2019. / vecernji.hr