Norveški umirovljenici imaju 11.000, a naši 3.000 kuna penzije. Evo kako žive oni koji žive u raju za penzionere

Norveški umirovljenici imaju 11.000, a naši 3.000 kuna penzije. Evo kako žive oni koji žive u raju za penzionere

Tamo se seniori ne bude s egzistencijalnim brigama kao kod nas, nego planiraju ljetovanja, zimovanja i večere u restoranima.

Prosječna hrvatska mirovina od 2868 kuna žalosno zvuči u eurima, 380 eura dobivat će umirovljenici nakon Nove godine. A od toga još žalosnije zvuči usporedba s drugim zemljama, 12 000 kuna prosječna je mirovina u Švicarskoj, 11. 300 kuna u Norveškoj. I baš te dvije zemlje jackpot su za umirovljenike, barem tako pokazuje Globalni indeks umirovljenja. Tamo se seniori ne bude s egzistencijalnim brigama kao kod nas, nego planiraju ljetovanja, zimovanja i večere u restoranima, javlja RTL.

“U Švicarskoj uglavnom svi mogu živjeti od svoje penzije, uz relativno dobar životni standard. Inače što se tiče umirovljenika kod nas u Švicarskoj, oni su u stanju da prave ferije normalno kao i svi ostali”, izjavio je Tomislav Babić iz Stein am Rhein u Švicarskoj.

“Žive jedan lagodan život, to su ljudi koji imaju vremena na putovanja, na raznorazne zdravstvene potrebe, umirovljenici žive jedan mirniji život, ne u luksuzu, ali vidim da dosta posvećuju vrijeme i društvu prijateljima, kavama, kolačima, odlasku u Španjolsku gdje imaju nekretnine”, rekla je Marina Pohla iz Osla.

O čemu se ustvari radi, izašla je nova ljestvica država gdje biti star nije muka. Mjerilo se sve, od kvalitete zdravstva, visine mirovine, razine sreće, čistoće zraka , postoji li porez na primanja u starosti.

Najbolje je biti star u Norveškoj, druga je Švicarska, pa Island, Irska, Australija, na 22. mjestu je Slovenija – ispred Japana. Inače prosječna mirovina u Norveškoj je 11 300 kuna, Švicarskoj 12 000, Sloveniji 5000- Hrvatska nije bila uključena u ovo istraživanje – kod nas je prosjek 3000.

Ovu i slične vijesti pronađite na poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 01.12.2022. / poslovni.hr