Njemci baš i ne strahuju da bi zbog automatizacije mogli ostati bez posla

Njemci baš i ne strahuju da bi zbog automatizacije mogli ostati bez posla

Njemački visokoobrazovani radnici puno manje strahuju da bi zbog automatizacije mogli ostati bez posla nego njihovi kolege u drugim zemljama, a najviše se strahuje u financijskom i sektoru osiguranja, pokazalo je istraživanje.

Oko 41 posto ispitanika reklo je da su u proteklih 12 mjeseci više strahovali da će zbog tehnologije njihovo radno mjesto biti ukinuto, što je pripisano ubrzanoj digitalizaciji u pandemiji koronavirusa, pokazalo je istraživanje provedeno među oko 210 tisuća radnika u 190 zemalja.

Hrvatska nije obuhvaćena istraživanjem, koje su prošle godine proveli portali za zapošljavanje Stepstone, međunarodna burza poslova The Network i Boston Consulting Group (BCG).

Utvrdili su da najveća zabrinutost vlada među radnicima u financijskom i sektoru osiguranja. Stručnjak za tržište rada u BCG-u Rainer Strack napomenuo je da ta dva sektora ne proizvode nikakav opipljiv proizvod. „Imaju samo ljude i IT”, rekao je Strack.

Istraživanje je otkrilo velike razlike među zemljama. U Singapuru tako čak 61 posto ispitanika više strahuje da će im automatizacija ‘progutati’ radno mjesto nego prije godinu dana, u Kini 48 posto, a u SAD-u 44 posto.

U europskim zemljama njemačkog govornog područja strepnja nije tako izražena. U Švicarskoj je od gubitka posla zbog automatizacije više strahovalo 36 posto ispitanika, u Austriji 32 posto, a među Nijemcima samo 28 posto. „Njemačka pomalo naivno pristupa problemu automatizacije. Covid nas je katapultirao 10 godina u digitalnu budućnost“, upozorio je Strack.

Preuzeto sa n1info.com

Četvrtak, 29.04.2021. / Hina, n1info.com