Njemački poslodavci iščekuju proljeće - fali im čak 1,4 milijuna radnika

Njemački poslodavci iščekuju proljeće - fali im čak 1,4 milijuna radnika

Najveće europsko gospodarstvo u ožujku iduće godine širom otvara tržište rada strancima.

Svaka druga njemačka kompanija smatra da joj je poslovanje ugroženo nedostatkom radnika, pa tamošnji poslodavci s nestrpljenjem očekuju ožujak iduće godine kada će najveće europsko gospodarstvo širom otvoriti vrata radnicima izvan Europske unije.

Desetljeće duga ekonomska ekspanzija rezultirala je rekordno niskom nezaposlenošću u Njemačkoj, a tamošnji poslodavci traže još 1,36 milijuna radnika.

Posla i dok ekonomija slabi
Unatoč usporavanju ekonomskog rasta tijekom ove godine, istraživanje njemačke trgovinske komore (DIHK) objavljeno ovoga tjedna pokazalo je kako 56 posto kompanija smatra da je nedostatak školovane radne snage najveći rizik za njihovo poslovanje, prenosi Financial Times. “Mnoštvo kompanija u Njemačkoj hitno traže kvalificirane radnike - čak i u vrijeme kada gospodarstvo slabi”, izjavio je Eric Schweitzer, predsjednik DIHK-a. U sektoru građevinarstva gotovo 80 posto poslodavaca ističe kako muku muči s pronalaženjem radnika dok je u sektoru zdravstva i zdravstvene njege taj udjel još i veći, dodaje Schweitzer.

Izvješće se naslanja na održanu berlinsku konferenciju o radnoj snazi na kojoj su predstavnici politike, poslodavaca i sindikata raspravljali o nizu praktičnih koraka koji bi trebali olakšati zapošljavanje stranih radnika koji dolaze iz država koje nisu članice EU-a. Prema medijskim izvješćima, kancelarka Angela Merkel upozorila je kako Njemačka mora učiniti više napora u privlačenju “dovoljnog broja radnika” koji dolaze izvan EU-a. “Ako to ne učinimo, kompanije će napustiti Njemačku, a to ne želimo”, pojasnila je Merkel. Statistički podaci pokazuju kako je u trećem tromjesečju ove godine u Njemačkoj bilo nepopunjeno 1,36 milijuna radnih mjesta.

Za ilustraciju, prije četiri godine nepopunjeno je bilo 873.000 radnih mjesta.

Ove su godine u Bundestagu odobrene izmjene zakona o imigraciji kojima će radnicima izvan EU-a biti lakše pronaći posao u Njemačkoj. Naime, za razliku od državljana EU-a koji imaju pravo rada i prebivališta u bilo kojoj članici, radnicima izvan Unije potrebna je radna dozvola da bi legalno radili. Izmjene zakona stupaju na snagu u ožujku, a otvorit će cjelokupno njemačko tržište rada strancima.

Brige poslodavaca
Od proljeća njemačke tvrtke više neće morati dokazivati da u Njemačkoj nema pogodnog radnika da bi dobile odobrenje za zapošljavanje stranca. S druge strane, strani radnici moći će ući u Njemačku radi zapošljavanja ako u tom trenutku i nemaju ponudu nekog poslodavca. Njemački poslodavci pozdravili su donošenje zakona, ali im neki dijelovi ipak ne odgovaraju.

To se prije svega odnosi na proces brzog odobravanja viza, prvenstveno za državljane iz zemalja koje su na vrhu interesa njemačkih poslodavaca - Brazila, Indije i Vijetnama. Njemački ministar rada Hubertus Heil izjavio je za njemački radio kako je zadatak kompanija traženje školovanih radnika. “Vlada će zatim otkloniti birokratske zapreke”, dodao je Heil. Usporedno s problemom procedure izdavanja viza, Heil je naveo i potrebu uzajamnog priznavanja profesionalnih kvalifikacija i znanja jezika...

Ostatak vijesti pročitajte na poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 19.12.2019. / poslovni.hr