Njemački CDU: Imigraciju s Balkana ćemo prepoloviti!

Njemački CDU: Imigraciju s Balkana ćemo prepoloviti!

Zbog nastavka epidemije koronavirusa njemačka Kršćansko-demokratska unija (CDU), stranka iz koje dolazi kancelarka Angela Merkel, želi ograničiti useljavanje iz zemalja tzv. zapadnog Balkana: Srbije, Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije te Kosova.

Pretpostavljaju, naime, da će se u tim zemljama dogoditi ekonomska kriza kao posljedica epidemije, kao što je to slučaj i u Njemačkoj gdje je krajem travnja čak 10,1 milijun radnika bilo na skraćenom radnom vremenu, odnosno čija primanja subvencionira država, a znatno je rasla i stopa nezaposlenosti. CDU je pripremio izmjene pravilnika za useljavanje sa zapadnog Balkana koji je predstavljen prije pet godina, piše Večernji list.

– Nalazimo se pred snažnim ekonomskim padom te već sada imamo 600.000 nezaposlenih više nego na isti datum lani. Ostaviti režim za zapadni Balkan istim kao i do sada jednostavno nije opcija – rekao je Mathias Middelberg iz CDU u izjavi za Welt am Sonntag.

Te novine navode podatak da je broj nezaposlenih stranaca u Njemačkoj od ožujka porastao za 24 posto, na čak 840.000. Deutsche Welle (DW) podsjeća da je pravilnik o useljavanju iz zemalja zapadnog Balkana donesen 2016. godine kako bi se izbjeglo da stanovništvo tog područja podnosi zahtjeve za azil te su zbog toga te zemlje proglašene sigurnima.

Kako pravilnik istječe krajem ove godine, CDU uvjetuje njegovo produljenje time da se praktički prepolovi broj zapadnobalkanskih useljenika. 


Izvor: Večernji list

 

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 30.06.2020.