Njemačka je pred recesijom, to je loša vijest i za Hrvatsku

Njemačka je pred recesijom, to je loša vijest i za Hrvatsku

Njemačka  je, čini se, pred recesijom nakon što je objavljeno da je industrijska proizvodnja u najvećem europskom gospodarstvu pala iznad očekivanja te je u padu već drugi kvartal zaredom.

Analitičari smatraju da se radi o zastrašujućem podatku koji otkriva da je to uvod u recesiju, a s obzirom na značaj njemačkog gospodarstva, nije teško pretpostaviti da bi se eventualno produbljavanje problema moglo preliti i na druge zemlje Europske unije, uključujući i Hrvatsku.

Industrijska proizvodnja u lipnju pala je za 1,5 posto, što je znatno više od očekivanih 0,4 posto, pokazuju službeni podaci.

''Nastavak pada industrijske proizvodnje je zastrašujući'', rekao je za Reuters Alexander Krueger, ekonomist u Bankhaus Lampe, dodavši da se može očekivati da će se recesija u proizvodnom sektoru nastaviti s obzirom na nedavnu eskalaciju trgovinskih napetosti između Kine i SAD-a.

Naime, obje zemlje važna su izvozna tržišta za njemačke kompanije pa trgovinske tenzije imaju velik utjecaj na njemačku ekonomiju.


Cijeli članak dostupan na: index.hr

Srijeda, 07.08.2019.