Njemačka ide u lockdown: Sve se zatvara osim trgovina, škola i vrtića, druženja su ograničena

Njemačka ide u lockdown: Sve se zatvara osim trgovina, škola i vrtića, druženja su ograničena

Ranije je ministar financija Njemačke objavio da će ovaj dio mjera koštati Njemačku između sedam i deset milijardi eura

Kancelarka Angela Merkel obratila se njemačkoj javnosti nakon što je na sastanku s premijerima saveznih država dogovorila djelomični "light" lockdown koji na snagu stupa u ponedjeljak 2. studenog.

Ovo su mjere koje će stupiti na snagu u Njemačkoj 2. studenoga:

- Na otvorenom je dozvoljen kontakt između pripadnika najviše dva kućanstva, i to najviše do 10 osoba. "Skupne proslave na otvorenom, u stanovima, kao i u privatnim prostorima neprihvatljive su dok je stanje u našoj zemlji ovako ozbiljno", stoji u zaključcima.

- Restorani, kafići, zalogajnice, noćni klubovi i diskoteke se potpuno zatvaraju, dozvoljeno je samo pripremanje i dostavljanje hrane/preuzimanje na ulazu u restoran. Kantine na radnim mjestima smiju raditi uz poštivanje svih propisa. Ovakav režim "vrijedi do kraja studenog".

- Zatvaraju se kazališta, opere, koncertne dvorane, kina.

- Suspendira se organizirano bavljenje amaterskim sportom, profesionalni sport nastavlja funkcionirati, ali bez publike, što se odnosi i na Bundesligu bez razlike. Zatvaraju se teretane i plivališta. Individualno bavljenje sportom poput trčanja je dozvoljeno.

- Kozmetički saloni, saloni za masažu, saloni za tetoviranje zatvaraju se, jer nije moguće držati minimalni razmak. Fizioterapeutske ordinacije i prakse, te frizerski saloni ostaju otvoreni.

- Trgovine ostaju otvorene uz strogo poštivanje pravila o maksimalnom broju kupaca, te uz držanje razmaka i dezinficiranje ruku prilikom ulaska.

- Škole i vrtići ostaju otvoreni.

- Putovanja koja nisu neophodna, kao i posjeti rodbine, trebaju se izbjegavati. Noćenja se ubuduće mogu nuditi samo u sklopu neturističke ponude. Turistička ponuda je zabranjena za studeni. Noćenja se smiju nuditi samo službenim osobama u nužnim situacijama.

- Manje tvrtke s do 50 zaposlenih trebale bi dobiti naknadu do 75 posto prometa, veće tvrtke pak do 70 posto.

Članak je prenesen s portala 24sata.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 29.10.2020. / www.24sata.hr