Nijemci mijenjaju radno zakonodavstvo radi regulacije rada od kuće

Nijemci mijenjaju radno zakonodavstvo radi regulacije rada od kuće

Prepoznali su kako se kod rada u kući ponekad zamagljuje jasna razlika između osobnog života i rada od kuće

Njemačka će donijeti novi zakonski okvir koji će bolje definirati prava i obveze zaposlenika koji rade od kuće. Reakcija je to njemačkih vlasti na krupne promjene u načinu rada tijekom pandemije.

S obzirom na to kako se očekuje da će i nakon prestanka epidemije ostati veći broj ljudi koji će nastaviti s radom od kuće, reformom radnog prava želi se osigurati adekvatna regulacija kako samog prava na rad od kuće kad je to moguće, ali  i limitiranja radnih sati.

U raspravi otvorenoj kod mijenjanja radnog zakonodavstva sindikati su izrazili strah kako će zbog promjena možda doći do slabljenja snage kolektivnog pregovaranja radnika, dok će se poslodavcima pružiti prilika da lakše outsourcaju poslove u inozemstvu.

Njemačke vlasti odgovaraju kako ne mogu i ne žele spriječiti promjene te upozoravaju kako je zapravo pitanje kako potaći tehnološki progres, nove poslovne modele te višu produktivnost te, što je ključno, kako tehnološki pretvoriti u socijalni napredak.

U jednu ruku poslodavci su radnu na daljinu prepoznali mogućnost smanjenja troškova, a sada vlade pokušavaju osigurati dobrobit zaposlenika.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen iz Jutarnjeg lista.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 02.10.2020. / www.jutarnji.hr