Neuljudnost na poslu uzrokuje poplavu grešaka

Ako je kolega ili nadređeni neugodan prema vama, ili ste samo bili prisutni dok se odvijala neka gruba scena u sobi, veća je vjerojatnost da ćete napraviti grešku pri obavljanju posla.

Zbog grubosti na radnom mjestu zaposlenici češće rade greške, kažu stručnjaci. Pišući u British Medical Journalu, profesorica Rhona Flin, sa Sveučilišta Aberdeen, kaže da je ljudska pozornost snažno povezana s emocijama.

Nasilničko ponašanje i grubosti na poslu dovode do toga da radnici gube koncentraciju i čine više grešaka. Naime, tijekom jedne studije studenti koje je profesor uvrijedio prije odlaska na test lošije su rijšili niz testova memorije nego oni s kojima nije grubo razgovarao.

"Ova reakcija vjerojatno je uzrokovana emocionalnom uzbuđenošću do koje je dovela gruba komunikacija. A to je rezultiralo da se kognitivni kapacitet bavi emocionalnim procesuiranjem, zbog čega je narušena potrebna razina koncentracije", kaže prof. Flin.

Tijekom drugog istraživanja studenti koji su kasnili na eksperiment ispričali su se, no osoba koja je vodila pokus osorno se, no ne povisujući ton, obrecnula na njih: "Što je s vama? Stigli ste kasno. Neodgovorni ste. Pogledajte se! Kako mislite zadržati pravi posao u stvarnom svijetu?"

Studenti koji su ovo gledali sa strane lošije su riješili test nego kontrolna grupa koja nije vidjela grubo ponašanje.

Profesorica Flin smatra da je ovo posebno opasno u liječničkim timovima kad sukob među liječnicima može ugroziti učinkovitost cijelog tima u operativnoj sali. Tim više što svađe i agresija među zdravstvenim djelatnicima nisu neuobičajeni.

net.hr

Četvrtak, 08.07.2010.