Neočekivan pad narudžbi u Njemačkoj industriji u listopadu

Neočekivan pad narudžbi u Njemačkoj industriji u listopadu

Narudžbe njemačkoj industriji neočekivano su pale u listopadu, odražavajući osjetno slabljenje domaće potražnje, pokazali su u četvrtak preliminarni podaci njemačkog statističkog ureda.

Industrijske narudžbe, prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima, smanjene su 0,4 posto u odnosu na rujan kada su prema revidiranim podacima Destatisa porasle 1,5 posto.

Ekonomisti su očekivali njihov 0,4-postotni rast.

Domaće su se narudžbe smanjile za 3,2 posto, dok su inozemne porasle za 1,5 posto. Narudžbe iz trgovinskih partnera u eurozoni pritom su poskočile 11,1 posto, dok su one iz ostatka svijeta pale 4,1 posto, pokazali su preliminarni podaci Destatisa.

Proizvođači intermedijarnih dobara zabilježili su 0,7-postotno povećanje narudžbi a blagi je rast bilježio i sektor robe široke potrošnje, za 0,3 posto.

U sektoru kapitalnih dobara nove su narudžbe pale 1,1 posto.

Ako se izuzmu velike stavke u zaprimljenim narudžbama, sezonski i kalendarski prilagođene narudžbe u njemačkoj industriji smanjene su u listopadu za 1,4 posto u odnosu na mjesec ranije.

Na godišnjoj razini narudžbe njemačkim tvornicama pale su u listopadu 5,5 posto, nakon 5-postotnog pada u rujnu.

Ekonomisti su očekivali pad od 4,7 posto.

"Priljev novih narudžbi stabilizirao se proteklih mjeseci a u određenoj su mjeri poboljšana i poslovna očekivanja. No, konjunktura je u prerađivačkoj industriji i dalje oslabljena, kao i njezini izgledi za zadnji ovogodišnji kvartal", zaključuju u ministarstvu.

Vijest je prenesena sa glasistre.hr

Četvrtak, 05.12.2019. / glasistre.hr