Nema izmjena odredaba o zapošljavanju medicinskog osoblja iz BiH

Nema izmjena odredaba o zapošljavanju medicinskog osoblja iz BiH

Od 1.lipnja 2019. Veleposlanstvo SR Njemačke u BiH prilikom podnošenja zahtjeva za radnu vizu do daljnjeg neće prihvaćati ÖSD certifikate za koje je ispit položen izvan Republike Austrije.

Savezno ministarstvo za rad i socijalna pitanja Njemačke navodi da nema izmjena odredaba o zapošljavanju medicinskog osoblja iz Bosne i Hercegovine. Obavijest Agencije za rad i zapošljavanje BiH od 27. ožujka ove godine unijela je veliki nemir među one koji žele aplicirati za poslove njegovatelja u Njemačkoj.

U priopćenju direktora Agencije Muamera Bandića, koje su prenijeli brojni bh. mediji, a koje se može naći i na službenoj internet stranici agencije stoji: "Na osnovu odluke Saveznog ministarstva za rad i socijalna pitanja SR Njemačke više se ne prihvaćaju diplome o završenoj medicinskoj školi za opći i pedijatrijski smjer, dobivene prekvalifikacijom bilo u državnoj ili privatnoj školi. Samim tim skrećemo pažnju kandidatima koji apliciraju putem Agencije za rad i zapošljavanje BiH za poslove njegovatelja u SR Njemačkoj, da je Središnji ured za posredovanje pri zapošljavanju stručne radne snage (ZAV) od veljače 2019. počeo davati odbijenice za sve ovakve diplome, te više nije moguće zasnovati radni odnos kao njegovatelj s diplomama stečenim prekvalifikacijom", prenosi N1.

Pored ovih informacija stoji i obavijest o novim odredbama u vezi s certifikatima o poznavanju njemačkog jezika, da od 1.lipnja 2019. Veleposlanstvo SR Njemačke u BiH prilikom podnošenja zahtjeva za radnu vizu do daljnjeg neće prihvaćati ÖSD certifikate za koje je ispit položen izvan Republike Austrije. „Navedeni datum se odnosi na datum podnošenja zahtjeva za radnu vizu u Veleposlanstvu SR Njemačke, a ne na datum izdavanja certifikata. Zbog toga svi kandidati koji nakon 1.travnja.2019. svoje prijave predaju u Agenciju za rad i zapošljavanje BiH moraju imati certifikat o poznavanja njemačkog jezika usuglašen sa zahtjevima Veleposlanstva SR Njemačke u BiH", stoji dalje u priopćenju direktora Bandića.

Nadležne njemačke institucije demantiju postojanje izmjena

U odgovoru na direktan upit DW-a kod ureda za medije Saveznog ministarstva za rad i socijalna pitanja sa sjedištem u Berlinu, eksplicitno stoji da se u odredbama u vezi s ovom problematikom ništa nije promijenilo, još od 2013., kada je ovo njemačko ministarstvo donijelo odluku kako regulirati dovođenje medicinara iz BIH. Sličan odgovor dolazi i od Središnjeg ureda za posredovanje pri zapošljavanju stručne radne snage (ZAV) sa sjedištem u Bonnu. I u odgovoru tamošnje glasnogovornice za medije stoji da se u provođenju programa zapošljavanja Triple Win, koje ova služba po nalogu Saveznog ministarstva za rad i socijalna pitanja provodi u saradnji s njemačkim Društvom za internacionalnu suradnju (Gesellschaft für die internationale Zusammenarbeit, skraćeno GIZ) stoji da se u provođenju navedenog programa aktuelno ništa nije promijenilo. Bilo kako bilo, oni koji apliciraju, u posljednje vrijeme dobivaju sve više odbijenica. Neki od njih, koji se oglašavaju u socijalnim mrežama, smatraju da to ima direktne veze s aferom o kupovini diploma u BiH, o kojoj su izvještavali i njemački mediji.

Bandić idući tjedan gost u Bonnu

Savezno ministarstvo za rad i socijalna pitanja, opet na direktan upit DW-a odgovara da se ocjena svjedočanstava vrši kao sto je to bilo i dosad, te da nema nikakve veze s informacijama o lažiranju diploma. U uredu za javnost Agencije za rad i zapošljavanje BiH, ne žele komentirati ove navode. Glasnogovornik Boris Pupić kaže da direktor Agencije Muamer Bandić idući tjedan dolazi u Bonn. Tamo će, 9. i 10. travnja, sudjelovati na konferenciji pod nazivom "Migracije radnika u Njemačku”. Tom prilikom će se Bandić susresti s direktorom ZAV-a, Alexandrom Wilhelmom.

Petak, 12.04.2019. / bljesak.info
Oglasnik grupacija:
posao.hr oglasnik.hr auti.hr edukacija.hr
Pomozite poboljšati Posao.hr Pošaljite nam svoje komentare