Najskuplja država u Europi: Stanarina 9.500 kn, ali je prosječna plaća – 33.000 kn!

Najskuplja država u Europi: Stanarina 9.500 kn, ali je prosječna plaća – 33.000 kn!

Prosječna mjesečna plaća prije oporezivanja na Islandu iznosi oko 33 tisuće kuna pa premda su cijene proizvoda i usluga turistima šokantne, domaći imaju plaće koje im pariraju.

Na a Islandu je uglavnom prohladno, ali ''oznojiti'' se možete pri pogledu na hotelski ili račun u restoranu. Većina stvari ondje stoji više, ponekad mnogo više nego drugdje u Europi.

Na tom su otoku cijene u prosjeku 56 posto više nego u ostatku Europe, što Island čini najskupljom zemljom, ispred Švicarske, Norveške i Danske, pokazuju podaci Eurostata.  Kako bi izbjegao neugodna iznenađenja, američki turist Quint Johnson "malo je istraživao" prije nego što se uputio s obitelji na tjedan dana odmora na Islandu.  "Svejedno sam bio pomalo šokiran", vidjevši cijene za poznate stvari poput hamburgera, pommes fritesa i piva, rekao je AFP-u.  Pogled na jelovnik u tipičnome islandskom restoranu otkrit će vam da obična pizza stoji oko 2400 kruna (125 kuna), čaša vina bit će najmanje 75, a malo pivo 50 kuna.  "To je mnogo više od onoga na što sam navikao", kazao je Johnson.

No nije tako samo u restoranima, naime, pakiranih deset jaja u trgovini stoji 35 kuna. Island, zemlja s 355 tisuća stanovnika, ovisna je o uvozu namirnica, a i pristojbe i porezi na alkohol jako su visoki. To je jedan od razloga skupoće.  I velike fluktuacije islandske krune 2016. i 2017. dovele su do općeg porasta cijena.  Konrad Gudjonsson, glavni ekonomist Islandske gospodarske komore, ukazuje "na snažnu poveznicu između skupoće i životnog standarda", a Islanđani u prosjeku dobro žive.

Po predviđanjima središnje banke, Islandu slijede teža vremena. Ekonomija će ove godine stagnirati, prvi put u deset godina.


Cijeli članak dostupan na: vecernji.hr

Ponedjeljak, 29.07.2019.